Mainos

Sairaudet tärkeysjärjestykseen Ruotsissa

Ruotsin Itä-Göötanmaalla on otettu käyttöön niin sanottu sairaanhoidon priorisointilista.

Priorisoinnin taustalla on se, ettei kaikkia sairauksia hoideta enää julkisessa terveydenhuollossa säästöjen aikaan saamiseksi. Eri sairauksista on julkistettu lista. Tästä listasta näkee, hoidetaanko sairaus julkisessa terveydenhuollossa vai joutuuko asiakas kääntymään yksityislääkärin puoleen.

Esimerkiksi huonosti kuuleva joutuu hankkimaan toisen kuulolaitteen itse. Myöskään hyvän laatuisia kasvaimia, suonikohjuja tai lasten nielurisoja ei leikata. Niin ikään lievemmät eturauhasvaivat tai kroonisiset vatsa- ja selkävaivat jäävät julkisessa terveydenhuollossa hoitamatta. Keisarinleikkaustakaan ei tehdä ilman lääketieteellistä syytä.

Hoitotoimia karsimalla Itä-Göötanmaalla tehdään vuositasolla 38 miljoonan kruunun eli yli 4 miljoonan euron säästöt.

Asiantuntijat uskovat priorisointilistojen leviävän vähitellen koko maahan.

Suomessa priorisointi kuuma peruna

Priorisointiasiaa on Suomessa palloteltu lääkäreiden ja päättäjien välillä jo kymmenen vuotta. Priorisointi tapahtuu tällä hetkellä vähin äänin potilastyössä ruuhkaisissa terveyskeskuksissa.

Julkisten ohjeitten puuttuessa päätökset hoidosta tai hoitamatta jättämisestä tekee meillä lääkäri. Hallintoportaassa ei uskota että Suomessa syntyy lähivuosina yksityiskohtaisia listoja julkisen terveydenhuollon ulkopuolelle jäävistä potilasryhmistä.

Terveydenhuollon etiikan tutkija Markku Myllykangas on puolestaan sitä mieltä, että Ruotsin lista on vasta alkua.

Kuopion yliopiston terveyssosiologian dosentti Myllykangas sanoo, että Suomen päättäjiä pidättelee äänestäjien pelko. Myllykankaan mielestä priorisointipäätösten aika on kuitenkin tulossa.

- Nämä priorisointilistat lähinnä hoidon vaikuttavuuden mukaan on meilläkin vääjäämättä edessä. Vielä tässä vaiheessa priorisointi voitaisiin toteuttaa meillä hallitusti, mutta mitä kauemmas tulevaisuuteen näitä ikäviä päätöksiä lykätään niin sitä rajumpia päätöksiä joudutaan sitten joskus tekemään, sanoo Myllykangas.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.02.2004)

Suomessa priorisointia tapahtuu vähin äänin ruuhkaisissa terveyskeskuksissa. Tutkija Markku Myllykangas on vakuuttunut, että Ruotsin listakäytäntö näyttää suuntaa Suomellekin.
(Seitsemän uutiset 02.02.2004)

Myös professori Martti Kekomäki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirista (HUS) arvioi, että terveydenhoidon priorisointi on Suomessa ajankohtaista lähivuosina.
(Huomenta Suomi 02.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.