Mainos

Sairasvakuutuslaki nykyaikaistetaan

Yli 40 vuotta vanha sairausvakuutuslaki uudistetaan ja nykyaikaistetaan.

Uuden sairausvakuutuslain tavoitteena on selkeyttää työkyvyttömyyden ja vanhemmuuden aikaista toimeentuloturvaa. Valtioneuvosto hyväksyi tänään esityksen sisällön. Esitys annettaneen eduskunnalle ensi viikon perjantaina.

Kyse on pääasiassa lakiteknisestä kokonaisuudistuksesta. Sairausvakuutusjärjestelmään tulee kuitenkin myös muutoksia.

Hallitus esittää siirtymistä palkkakertoimen käyttöön sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahojen sekä erityishoitorahan määräytymistä koskevissa säännöksissä. Tarkoituksena on varmistaa, ettei palkkatason ja päivärahan suhteellinen osuus muuttuisi olennaisesti. Nykyisin päiväraha pysyy koko maksukauden samana. Työtuloja ei tarkisteta kesken kautta, vaikka uusimmat verotuksessa olevat työtulot valmistuisivatkin käytettäviksi.

Lain rakenne uusiksi

Sairausvakuutuslakiin on vuosikymmenten aikana tehtyjä useita osittaisuudistuksia. Pykäliä ja niiden momentteja on lisätty moneen kertaan. Lainsäädäntö on siten vaikeaselkoinen ja säädösteknisesti epäjohdonmukainen.

Koko lain rakenne uudistetaan. Monia asioita nostetaan alemmista säädöksistä, joten etuuksista ja korvauksista sekä niiden perusteista säädetään vastedes lailla. Monia sanamuotoja ja käsitteitä täsmennetään. Lain asiallinen sisältö pysyy hyvin pitkälle entisellään.

Sairausvakuutuslain mukaisia etuuksia ovat sairaus- ja vanhempainpäivärahat, erityishoitoraha ja sairaanhoitokorvaukset. Lisäksi sairausvakuutuslain perusteella korvataan työnantajalle työpaikkaterveydenhuollon järjestämisestä syntyviä kustannuksia.

Kansaneläkelaitos osallistuu sairausvakuutuksen varoista myös opiskelijoiden terveydenhuollon järjestämiseen.

Viime vuonna yli 300 000 saajaa

Yleisen sairausvakuutuksen piiriin kuuluvat Suomessa asuvat ihmiset. He ovat sairausvakuutuslain mukaisesti vakuutettuja.

Kansaneläkelaitos maksoi viime vuonna sairausvakuutusetuuksia 2 669 miljoonaa euroa. Sairauspäivärahaa maksettiin 325 600 kansalaiselle. Vanhempainpäivärahan saajia oli 142 200 ja erityishoitorahan saajia 7 900.

Sairauspäiväraha oli keskimäärin 42,10 euroa. Äidille maksettava vanhempainraha oli 36,20 euroa ja isälle maksettava 57 euroa päivässä.

Kansaneläkelaitos maksoi viime vuonna sairaanhoitokorvauksia 1 263 miljoonaa euroa. Valtaosa eli 918 miljoonaa euroa tästä oli lääkekorvauksia.

Uusi laki on tarkoitus saattaa voimaan ensi vuoden alusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.