"Sairasta antaa verorahaa kuninkaallisiin häihin"

Englannin prinssi Williamin ja hänen tyttöystävänsä Kate Middletonin eilinen uutispommi avioliittoaikeista on kirvoittanut onnittelujen lisäksi myös varoitteluja.

Tulevan kuninkaan häistä odotetaan luonnollisesti näyttävää, suurta ja kallista tapahtumaa. Britanniassa toimiva monarkian vastainen järjestö Republic onkin jo ehtinyt murahtaa verorahojen tuhlaamisesta. Järjestön mielestä nuoripari voisi astella alttarille yksityisesti ja pienimuotoisesti, eikä maksattaa juhlia veronmaksajilla.

Järjestön edustaja Graham Smith myöntää, että korkean tason tapahtumat tarvitsevat täydet turvatoimet, mutta Windsorin kuninkaallinen suku saisi maksaa itse turvatoimet.

- Jos kansa joutuu kiristämään vyötään, jos hallitus jättää tuhansia ihmisiä työttömiksi ja jos sosiaalietuuksia leikataan, olisi sairasta hallitukselta antaa kolikkoakaan kuninkaallisiin tällä hetkellä, Graham pauhaa.

Myös eturyhmä, Veronmaksajien allianssi katsoo, että ylenpalttinen hääseremonia Britannian nykyisessä taloustilanteessa olisi sopimatonta. Allianssin mielestä tapahtuma voi olla koko kansan juhla ilman, että lopussa tavalliselle veronmaksajalle jätetään lasku maksettavaksi.

Veromaksajien eturyhmä julkisti viime heinäkuussa selvityksen, jonka mukaan monarkian ylläpitäminen maksaa kuluvana vuonna Britannialle yli 38 miljoonaa puntaa eli noin 45 miljoonaa euroa.

Englannin hovi on ehtinyt jo vastaamaan toisinajattelijoiden murheisiin. Palatsin edustaja kertoi uutistoimisto AP:lle, että prinssi William ja neiti Middleton aikovat toki ottaa taloustilanteen huomioon hääjärjestelyissä.

"Kihlasormus oli repussa viikkoja"

Hovi ilmoitti eilen, että prinssi Williamin ja Kate Middletonin häät järjestetään Lontoossa ensi keväänä tai kesällä.

Prinssi kihlasi pitkäaikaisen tyttöystävänsä viime kuussa pariskunnan yksityisellä Kenian-matkalla. Sormus on kuuluisa timanttisormus, jonka keskellä loistaa suuri sinin safiiri. Sormus kuului aikoinaan Williamin edesmenneelle äidille, Walesin prinsessa Dianalle, joka sai sen prinssi Charlesilta heidän kihlauduttuaan 1981.

William on kertonut pitäneensä sormusta repussaan kolme viikkoa, sillä hän odotti oikeaa hetkeä kosinnalle. Lopulta hän kaivoi sormuksen repun uumenista, ja morsian vastasi myöntävästi. Muita yksityiskohtia pari ei suostu paljastamaan.

- Olette varmasti kuulleet kauhutarinoita kosinnoista, mutta minun kohdallani kaikki meni todella, todella hyvin ja olen iloinen, että hän sanoi kyllä, prinssi naureskeli. - Olemme puhuneet naimisiinmenosta jo kauan. On helpotus kertoa siitä nyt kaikille.

- Kyseessä oli hyvin romanttinen ja yksityinen hetki, tuleva prinsessa lisäsi.

Äidin kihlasormus on erityisen tärkeä nuorelle prinssille, sillä äiti ei pääse mukaan iloitsemaan poikansa onnesta.

- Tämä on minun tapani pitää hänet lähelläni.

William varoittaakin Katen joutuvan "suuriin vaikeuksiin", mikäli hän kadottaisi kihlasormuksen.

(MTV3-BBC)

Lue myös:

    Uusimmat