Mainos

Sairaslomalta palaavat tuntevat syyllisyyttä

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan peräti 73 prosenttia yli kolmen viikon sairaslomalla olleista tunsi työhön palatessaan leimautuneensa pinnaajaksi.

Sairaslomalta palaavat tuntevat usein myös pelkoa

Sairaslomalta paluu työhön on jännittävä ja joskus pelottavakin kokemus. Kahdeksan prosenttia Työterveyslaitoksen tutkimukseen vastanneista oli kokenut kiusaamista sairastumisensa vuoksi. -Sairaslomalta paluu olisi tuhannen taalan paikka ehkäistä ongelmien uusiutumista tai pahenemista, mutta tätä tilaisuutta ei käytetä. Päinvastoin työhön palaaja jätetään usein oman onnensa nojaan, sanoo Työterveyslaitoksen psykologi Sirkku Kivistö.

Kivistö esitteli Työterveyspäivillä tutkimustaan, jossa oli haastateltu runsasta sataa yli kolme viikkoa sairauslomalla ollutta työntekijää työhön palatessa sekä uudelleen 3-4 kuukauden kuluttua.

Puolet takaisin sairauslomalle

Työhönpalaajilla oli Kivistön mukaan hyvinkin paljon muutostoiveita. Peräti 76 prosenttia palaajista aikoi muuttaa omia työtapojaan terveyden kannalta parempaan suuntaan. Kuitenkin seurantavaiheessa vain 27 prosentin toiveet olivat myös käytännössä edes jonkin verran toteutuneet.

Yleensä palaajat arvioivat, ettei työpaikalla pystytä ottamaan huomioon niitä asioita, joilla sairastuminen uudelleen voitaisiin välttää. Usein työhön palaava unohdetaan perehdyttää poissaolon aikana tapahtuneisiin muutoksiin. Häntä kehotetaan olemaan rasittamatta itseään liikaa, mutta mitään käytännön keinoja alkurasituksen välttämiseksi ei tarjota, sanoo Kivistö.

Niinpä sitten 3-4 kuukauden kuluttua puolet sadasta työhön palanneesta olikin jo uudelleen sairaslomalla. Kokonaan sairauden oireet olivat poissa vain joka viidennellä palaajista. Ennakkoon työhön paluussa jännitti eniten itse työ ja siinä selviytyminen. Joskus myös työtoverien ja esimiehen kohtaaminen jännitti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.