Sairas syyrialaistyttö lastenkodissa Venäjällä – täti yrittää saada Suomeen

Suomessa vuosia asunut syyrialaisperhe käy epätoivoista kamppailua saadakseen venäläiseen lastenkotiin sijoitetun, epilepsiaa sairastavan 4-vuotiaan sukulaistyttönsä hoiviinsa Suomeen. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kahden tyttärensä ja miehensä kanssa Suomessa asuva Ulla Dkahkneh kertoo MTV3 uutisille, että hänen 4-vuotias siskontyttönsä on ollut pietarilaisessa lastenkodissa noin 2,5 kuukautta.

– Olemme yrittäneet soittaa lastenkotiin, mutta he eivät anna meidän puhua Lanan kanssa. He sanovat, että lapsi puhuu nyt venäjää eikä ymmärrä kieltämme, hämmästelee Dkahkneh.

Dkahkneh`n perhe on ollut yhteydessä useisiin viranomaistahoihin, muun muassa Suomen suurlähetystöön Venäjällä.

– Veljeni on sanonut viranomaisille, että hän on valmis maksamaan kaikki Lanan elinkustannukset ja lääkkeet Suomessa. Lana tarvitsee kolmea eri lääkettä enkä usko, että hän saa niitä lastenkodissa Venäjällä.

Lanan äiti odottaa oikeudenkäyntiä vankilassa

Kaikki sai alkunsa, kun Dkahkneh`n sisko ja tämän Lana-tyttärensä hakivat Venäjän viisumia Syyriassa. He olisivat alun perin halunneet hakea oleskelulupaa Suomeen, missä heidän sukulaisensa asuivat. Tämä osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, koska Suomen lähetystö Syyriassa on suljettu.

Kaksikolle myönnettiin viisumit Venäjälle. Venäjällä asiat kuitenkin mutkistuivat. Äidille ja tyttärelle ei myönnetty oleskelulupaa Suomeen.

Sisko perheineen yritti selvittää asiaa Suomesta käsin – tuloksetta.

Lopulta epätoivoinen Ulla Dkahkneh otti riskin: hän toimitti siskolleen ja Lana-tytölle oman ja tyttärensä passin, jotta he pääsisivät Suomeen. Yritys epäonnistui ja seuraamukset olivat järkyttävät: Lana-tyttö suljettiin pietarilaiseen lastenkotiin ja hänen äitinsä vangittiin.

Dkahkneh ei ole saanut yhteyttä siskoonsa.

– Punaisesta Rististä meille on kerrottu, että siskoni tapaus käsiteltäisiin Venäjän oikeudessa tässä kuussa. Muuta en tiedä, kertoo Dkahkneh.

Vankeudessa olevan äidin ja lastenkodissa asuvan Lanan tilanne on täysin solmussa, koska Suomen ulkomaalaislain mukaan Suomeen oleskelulupaa hakevan henkilön täytyy tehdä hakemus sellaisesta maasta, jossa hän oleskelee laillisesti. Syyriasta he voisivat hakea oleskelulupaa Suomeen – mutta vain teoriassa, koska Suomen lähetystö on suljettu. Venäjältä heidän pitäisi saada ensin oleskelulupa voidakseen ylipäätään hakea oleskelulupaa Suomeen.

– Tilanne on aivan hirveä. Olemme huolissamme Lanasta. Hän on sairas ja tarvitsee apua, sanoo Dkahkneh.

Tilanteen tekee Lanalle ja hänen äidilleen entistäkin vaikeammaksi se, että he ovat taustaltaan Syyriaan päätyneitä palestiinalaispakolaisia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat