Mainos

Sairaankuljetuksessa monia turvariskejä

Väkivallan uhkatilanteiden riskiä on kuitenkin osittain vähentänyt hätäkeskusuudistus, joka on tuonut hälytysten vastaanottajiksi myös poliiseja.

Sairaankuljetuksen työntekijän riski kohdata omaa turvallisuuttaan vaarantavia tilanteita on kasvanut huomattavasti. Tapaturmia työntekijälle sattuu eniten potilaita nostettaessa ja siirrettäessä, kun taakan kanto aiheuttaa selkä-, polvi- ja nilkkavammoja. Potilaan väkivaltaisuus nousee läheltä piti -vaaratilanteissa suurimmaksi työntekijän uhkaksi, käy ilmi Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa tehdystä tutkimuksesta.

- Väkivaltaisissa läheltä piti -vaaratilanteissa potilas tai sivullinen uhkailee työntekijää, tarttuu tätä rinnuksista kiinni ja alkaa yllättäen riehua, potkia ja lyödä, kuvailee VTT:n tutkija Sirra Toivonen. Hän teki selvityksen yhdessä tutkija Mervi Murtosen kanssa.

Kolarit ovat ambulanssiajossa työntekijöiden turvariskejä. Kriittisen potilaan hoitaja joutuu hyvin usein olemaan ilman turvavyötä hoitaessaan tätä ambulanssin takaosassa.

Ambulanssilla tehtävien sairaankuljetusten määrä on viime vuosina ollut jatkuvassa kasvussa. Vuonna 2002 tehtiin noin 408 000 kuljetusta ja viime vuonna jo noin 435 000.

Parannuskeinoja löytyy

Potilaan siirrosta aiheutuvia tapaturmariskejä voidaan vähentää paremmalla nostotekniikalla ja -laitteilla. Sairaankuljettajat voivat myös pyytää pelastuslaitoksilta lisää kantoapua.

Väkivallan uhkatilanteiden riskiä on osittain vähentänyt hätäkeskusuudistus, joka on tuonut hälytysten vastaanottopäähän myös poliiseja. Poliisi tunnistaa monesti omalla kokemuksellaan jo hälytysvaiheessa sen, voiko kohteessa syntyä vaaratilanteita.

Tutkija Mervi Murtonen korostaa sitä, että turvallisuutta ei kohenneta vain yksittäisten riskitekijöiden vähentämisellä. Pelastuslaitosten ja yksityisten sairaankuljetusyritysten johtoportaiden pitäisi hänen mielestään sitoutua kokonaisuudessaan paremmin sairaankuljetuksen turvallisuuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.