Mainos

Sairaanhoitopiirit ilmoittivat irtisanoutumisista

Tampere arvioi selviävänsä kiireellisimmistä toimista, sillä noin puolet hoitohenkilökunnasta jää töihin, jos joukkoirtisanoutuminen tapahtuu. Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa työtaistelu osuisi pahiten sairaalan teho-osastoon. Kuopiossakin kriittiset toiminnot vaikeutuvat pahasti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sai tänään Tehyn paikalliselta ammattiosastolta nimilistat irtisanoutuvista henkilöistä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tilanne on kuitenkin ennakoitua valoisampi. Henkilöstöstä 1711 on allekirjoittanut nimensä irtisanoutumislistaan, ja noin puolet hoitohenkilöstöstä jää töihin.

Sairaanhoitopiiri arvioi selviävänsä kiireellisimmistä toimista, jos joukkoirtisanoutuminen tapahtuu.

Pirkanmaalla työtaistelutoimet kohdistuvat erityisesti ensiapuun ja tehohoitoon sekä syöpä- ja sydänsairauksien hoitoon. Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänkeskus suljetaan kokonaan, sillä koko henkilökunta lähtee. Sen toiminnot siirretään sisätautiosaston kontolle.

Sairaanhoitopiiri lopettaa ensi maanantaina kiireettömien uusien aikojen antamisen. Potilaille kerrotaan 5.11. mennessä, jos hoitoja joudutaan siirtämään.

Sairaanhoitopiirin johto aloittaa huomenna henkilökohtaisten kirjeiden lähettämisen hoitajille.

Kuopiossa pahempi tilanne

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kriittiset toiminnot vaikeutuvat merkittävästi, jos joukkoirtisanoutumiset toteutuvat.

Teho-osastolla, synnytysosastolla sekä leikkaus- ja anestesiahoidossa jopa 80 prosenttia sairaanhoitajista on allekirjoittanut nimensä listaan. Teho-osastolle jäämässä viisi hoitopaikkaa kahdestakymmenestä ja vuodeosastoilta hoitajista lähtee pois kolmasosa.

- Ei kannata joutua onnettomuuteen, sanoi johtajaylilääkäri Jorma Penttinen tiedotustilaisuudessa.

Päivystyksessä puolet henkilökunnasta puuttuu. Sairaanhoitajien vajetta pystytään kuitenkin paikkaamaan vahtimestareilla ja perushoitajilla.

Pohjois-Savon saiaranhoitopiiri pyrkii paikkaamaan kriitisimpiä toimintoja. Sairaanhoitopiiri tekee huomenna päätöksiä henkilökunnan siirtämisestä ja superilaisten käytöstä. Myös alueen opiskelijoiden tilanne tarkastellaan, mutta opiskelijoita ei voi kuitenkaan päästää mihin tahansa työhön.

Solidaarisuussäännötkään eivät työhönotossa päde.

Pohjois-Savossa Tällä seudulla potilaita ei voi siirtää, sillä Jyväskylä ja Joensuu ovat myös työtaistelun kourissa. Pohjois-Savon muilla sairaaloilla puolestaan ei riitä kapasiteetti.

Tehyn työtaistelu katkaisee tehohoidon Pohjois-Pohjanmaalla

Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa (OYS) Tehyn työtaistelu osuisi pahiten sairaalan teho-osastoon. Työtaistelun aikana teho-osaston kolmesta yksiköstä toiminnassa olisi vain yksi.

Lisäksi työtaistelu koskettaa kirurgista vuodeosastoa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Pentti Silvolan mukaan mahdollisen työtaistelun aikana osastosta voidaan pitää pystyssä noin 20-30 prosenttia.

Sairaalan synnytysosastolle joukkoirtisanoutuminen vaikuttaisi siten, että osaston toiminta laskisi noin puoleen nykyisestä.

- Me emme vielä tiedä, miten mahdollisilla henkilöstösiirroilla voisimme työvoimaa kohdentaa, Silvola sanoo.

Oys on käynyt neuvotteluita Kainuun keskussairaalan ja Länsi-Pohjan keskussairaalan kanssa mahdollisesta yhteistyöstä ja Oysin potilaiden hoitamisesta.

- Sairaalat ovat auttamassa tilannetta ja yksityiskohtaisen suunnittelun käynnistämisestä sovimme tänään, Silvola sanoo.

Oysissa joukkoirtisanoutumiset painottuvat kokonaisuudessaan leikkaus- ja anestesiatoimintaan, lasten ja aikuisten tehohoitoon ja syöpäsairauksiin, kirurgian vuodeosastohoitoon, synnytyksiin sekä laboratorio- ja röntgentoimintaan.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä joukkoirtisanoutumiseen on ilmoittanut sitoutuvansa 1410 tehyläistä sairaanhoitajaa. Oysin lisäksi tilanne koskettaa Visalan ja Oulaskankaan sairaalaa sekä Raahen keskussairaalaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.