Mainos

Sairaanhoitopiirit eivät usko henkilöstön vähenemiseen

Tehyläisten palkankorotukset ovat jäämässä odotettua pienemmiksi, mikäli sairaanhoitopiirien johtajien MTV:n kyselyssä antamat arviot pitävät paikkansa.

Suurin osa sairaanhoitopiirien johtajista ei usko hoitohenkilöstömäärän kääntyvän laskuun lähimmän neljän vuoden aikana.

MTV:n uutisten kyselyssä vain kaksi sairaanhoitopiiriä arveli selviävänsä tuottavuusohjelmasta, joka takaisi tehyläisille 2-3 prosentin palkankorotuksen vuonna 2011. Osa palkankorotuksista muuttuu rahaksi vasta, jos koko hoitohenkilöstön määrän kasvu saadaan aisoihin.

Tähän mennessä koko terveydenhuoltohenkilöstö on kasvanut reilun parin tuhannen vuosivauhtia. MTV:n uutisten kyselyssä enemmistö sairaanhoitopiireistä arvioi, että henkilöstömäärän kasvua ei saada rajattua alle 1300 henkilöön vuodessa. Lähes sama määrä arveli sen olevan pakon edessä mahdollista, mutta erittäin vaikeaa. Vain kaksi piiriä uskoi ilman muuta selviävänsä tavoitteesta.

- Se on hyvin haastava asia ja näin lyhyellä aikaa tuskin toimintatapoja pystytään muuttamaan, arvelee Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Timo Keistinen.

Sitoutuvatko muut kuin tehyläiset?

Ongelmana etenkin vanhustenhuolto

Osa sairaanhoitopiirien johtajista uskoo sairaaloiden vielä selviävänkin supistuksista, mutta paineita syntyvän kuntapuolella, joka niputetaan samaan henkilöstömäärään.

- Kyse on siitä että millä tavalla saadaan koko tämä terveydenhuoltoala tässä maassa sitoutumaan siihen tavoitteeseen, kun se palkitsemisjärjestelmä koskee nyt vaan yhtä ammattijärjestöä, toteaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Kari Nenonen.

Sairaanhoitopiireiltä kysyttiin myös hoitohenkilöstömäärien kehitystä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Suurin osa uskoi henkilöstömäärien pysyvän ennallaan tai kasvavan, vain muutama uskoi vähenemiseen.

Liki kolme prosenttia Tehyn korotuksista on sidottu tuottavuuden paranemiseen ja henkilöstömäärän vähenemiseen. Ellei urakkaan saada muita ammattijärjestöjä, prosentit jäänevät haaveeksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.