Sairaanhoitopiirien johtajat: Puutteellisista potilasasiakirjoista ei ole haittaa

Sairaanhoitopiirien johtajat torjuvat väitteet puutteellisten potilasasiakirjaohjelmien vaikutuksesta potilasturvallisuuteen -käyttäjien, viranomaisten ja potilasjärjestöjen näkemys on päinvastainen. Kuukausi sitten MTV3:n 45 minuuttia kertoi sairaaloissa käytössä olevista, keskeneräisistä ja pahimmillaan hengenvaarallisista tietokoneohjelmista. Jutun jälkeen paljastui että jo kesällä 2005 HUS-yhtymän silloiselle toimitusjohtajalle annettiin selvitys potilasasiakirjaohjelmien ongelmista. Tuolloin selvitys salattiin.

Sairaanhoitopiirien johdolla ja terveydenhuoltoviranomaisilla, hoitohenkilöstöllä sekä potilasjärjestöillä on keskenään ristiriitaisia näkemyksiä potilasasiakirjaohjelmien vaikutuksesta potilasturvallisuuteen. Ohjelmistojen keskeneräisyyden ja puutteet myöntävät kaikki. Hankintapäätöksistä vastanneiden johtajien mukaan puutteiden vaikutus potilasturvallisuuteen on kuitenkin olematon.

Kuukausi sitten MTV3:n 45 minuuttia kertoi sairaaloissa käytössä olevista, keskeneräisistä ja pahimmillaan hengenvaarallisista tietokoneohjelmista. Jutun jälkeen paljastui, että potilasasiakirjaohjelmia on otettu käyttöön täysin tietoisina siitä, että ne ovat vakava riski potilasturvallisuudelle. Katso tästä aiheen taustaa 45 minuuttia -ohjelmasta

Helsingin potilasyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Päivike kertoo, että palautetta potilailta tulee runsaasti ja noin kolmanneksessa tapauksista viitataan näihin tietokoneongelmiin ja niitten aiheuttamiin käytännön ikävyyksiin.

Myös Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on huolissaan asiakirjaohjelmien puutteista ja niissä piilevistä turvallisuusriskeistä. Tiedote löytyy oikeusturvakeskuksen nettivisuilta. Siitä on kirjelmöity myös sairaaloille.

Huolissaan on myös hoitohenkilöstö. Henkilöstön tuenpyynnöt ohjelmistopuutteiden korjaamiseksi ovat tulleet tutuiksi lääninhallituksissa, ministeriössä sekä terveydenhuollon oikeusturvakeskuksessa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkäri Piia Marin vertaa tilannetta lentoliikenteeseen ja toteaa, että lentoturvallisuutta vaarannettaisiin keskeneräisillä ohjelmilla. Samaa ajattelua pitäisi hänen mielestään soveltaa myös sairaanhoitoon ja potilastietojärjestelmiin.

Potilastietojärjestelmät kolmen toimijan käsissä

Potilastietojärjestelmien markkinat on Suomessa jaettu täsmällisesti kolmen toimijan kesken. Yliopistollisissa sairaaloissa potilastietoja hallinnoivaa Mirandaa tuottaa yliopistollisten sairaanhoitopiirien pääosin omistama Medici Data Oy. Sairaanhoitopiirien johto on edustettuna yhtiön hallituksessa. Viime kevääseen saakka hallitusta luotsasi HUS:n entinen toimitusjohtaja Lauri A. Laitinen. Muusta erikoissairaanhoidosta vastaa Tieto Enatorin Effica. Perusterveydenhuollossa eli terveyskeskuksissa käytetään WM-Datan Pegasosta.

Käyttäjien mukaan kehitystyö on kaikissa kolmessa jäänyt puolitiehen. Puutteita esiintyy jokaisessa ohjelmassa.

Selvitys määrättiin keskeytettäväksi ja muistio salattiin

Toukokuussa 2005 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tietohallintoasiantuntijat työskentelivät kuumeisesti. He selvittivät sairaanhoitopiirissä käyttöönotettavan sähköisen potilasasiakirjaohjelman toimivuutta.

Neljän kuukauden kuluttua selvitystyön väliraportti toimitettiin HUS-yhtymän silloiselle toimitusjohtajalle Lauri A. Laitiselle. Selvitys määrättiin keskeytettäväksi, muistio salatattiin ja ryhmän jäseniä kiellettiin kertomasta havainnoistaan eteenpäin.

MTV:n 45 minuuttia sai pari vuotta sitten vaietun muistion käsiinsä. Selvityksessä asiantuntijat varoittivat HUS:n johtoa Miranda-Operon -ohjelman sisältämistä potilasturvallisuusriskeistä ja kehoittivat keskeyttämään ohjelman käyttöönoton. Muistion mukaan kokemukset Mirandasta olivat hälyttäviä. Ohjelmaa pidettiin sairaalaympäristöön kelpaamattomana raakileena.

Vastoin muistion suositusta käyttöönottoja ei lopetettu. Syyskuun 2005 jälkeen keskeneräistä Mirandaa on otettu käyttöön yhdeksässä HUS:n sairaalassa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä tehtiin vastaava selvitys loppuvuodesta 2004. Mirandan ongelmien todettiin olevan hälyttäviä ja sen käyttöönotot kehoitettiin keskeyttämään. Varoituksista huolimatta myös Turussa käyttöönottoja jatkettiin ja muistio salattiin.

Käyttäjien mukaan Mirandan tuotekehittely tapahtuu yhä aidossa sairaalaympäristössä, oikeilla potilailla. Tällä hetkellä Mirandaan on kirjattu lähes kahden miljoonan suomalaisen sairauskertomukset. Käyttäjiä ohjelmalla on neljässä yliopistollisessa sairaanhoitopiirissä yhteensä noin 50.000.

Yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaanhoitopiiristä on irtisanoutunut Mirandan käytöstä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Oulussa ohjelmaa ei suostuta käyttämään edes ilmaiseksi. Ei vaikka sairaanhoitopiirin johtaja, Mirandaa tuottavan Medici Datan hallituksen pitkäaikainen jäsen Pentti Silvola niin toivoisi. Oulussa henkilöstö luottaa Mirandaa enemmän oman atk-osaston luomaan Esko-ohjelmaan. Tietohallintojohtajan mukaan Esko on tullut sairaanhoitopiirille selvästi edullisemmaksi kuin mahdollinen Miranda-yhteistyö.

HUS-kuntayhtymän tietohallintopäällikkö Simo Pietilä kertoo, että salaamiskäsky tuli HUS:n silloiselta toimitusjohtajalta, joka istui samanaikaisesti Mirandaa tuottavan Medici Datan hallituksen puheenjohtajana. "Tietysti kun ollaan sekä tilaajan ja toimittajan roolissa, kun omistetaan yhtiötä, joka tuottaa järjestelmää niin on vaikea tietää milloin on kummassakin roolissa. Mikä hattu milloinkin on päässä."

45 minuuttia yritti tavoittaa toimitusjohtajan tehtävistä eläkkeelle jäänyttä Lauri A.Laitista haastatteluun. HUS:n palkkalistoilla ylilääkärin virkaa yhä hoitava Laitinen ei vastannut soittopyyntöihin eikä tekstiviesteihin. Toimittaja pyrki Laitisen puheille hänen virkapaikallaan. Sihteerin mukaan ylilääkäri ei halua keskustella vanhoista asioista.

Peli vihellettiin poikki vasta viime keväänä

Vihdoin vime keväänä HUS:n tuore toimitusjohtaja Kari Nenonen puhalsi uhkarohkean pelin poikki. Vaietun muistion epäkohdat olivat yhä pääosin korjaamatta. Käyttökatkoja oli huolestuttavan paljon. Potilasturvallisuus vaarantui, koska sairauskertomustekstejä jäi katkojen vuoksi kokonaan kirjaamatta.

Keskiviikon 45 minuuttia -ohjelmassa HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja kertoo todenneensa, että muistio pitää sisällään sellaisia asioita, joiden mukaan näitä asioita pitää harkita uudelleen. Hänen mielestään olisi ollut potilasturvallisuuden nimissä reilumpaa julkistaa tuo muistio ja ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin.

Toimitusjohtaja Nenosen mukaan potilastietojärjestelmien kehitystyö pitäisi pikaisesti erottaa sairaanhoitopiirien omistajuudesta. Hankkeesta on jo olemassa aiesopimus. Nenonen - toisin kuin edeltäjänsä - kieltäytyi ehdottomasti Medici Datan hallituksen puheenjohtajuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat