Mainos

Sairaanhoitajien muuntokoulutuksesta selvitys

Opetusministeriö on tänään päättänyt pyytää suunnitelman sairaanhoitajien muuntokoulutuksen järjestämiseksi. Helsingin, Oulun ja Kuopion yliopistoilla on kaksi kuukautta aikaa valmistella suunnitelmaa. Tavoitteena on aloittaa sairaanhoitajien koulutus lääkäreiksi jo ensi vuoden syksyllä.

Terveyskeskuksissa kärsitään lääkäripulasta, varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Opetusministeriö tarjoaa ratkaisuksi sairaanhoitajien muuntokoulutusta. Sairaanhoitajia jatkokouluttamalla ministeriö toivoo saavansa lisää lääkäreitä lyhyemmässä ajassa ja halvemmalla.

Muuntokoulutushanke ei saa vastakaikua lääkäreiltä. Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaan mukaan ongelmallista voi olla esimerkiksi sairaanhoitajatutkinnosta saatavat korvaavuudet:

-Sairaanhoitajakoulutuksesta voidaan hyödyntää kovin vähän. Käytännössä lääkärikoulutus joudutaan antamaan kokonaan.

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Katriina Laaksosen mukaan ministeriön hanke ei pureudu ongelmaan vaan oireeseen:

-Tilastojen mukaan Suomessa on lääkäreitä enemmän kuin koskaan ja ongelma on se, että Pohjois-Suomen terveyskeskuksissa ei ole riittävästi lääkärityövoimaa.

Myös lääkäriliiton mukaan varsinainen ongelma on terveyskeskusten työolosuhteet. Eikä mikään takaa, että muuntokoulutuksesta valmistuneet lääkärit haluaisivat tehdä töitä pula-alueilla.

Sairaanhoitajaliitto helpottaisi terveyskeskuslääkärien työtaakkaa jakamalla osan työtehtävistä sairaanhoitajille. Mutta pulaa on myös sairaanhoitajista.

-Sairaanhoitajankin työ sinällään houkuttaa varmasti ja ymmärretään sen haastellisuus ja kiinnostavuus, mutta se huono palkkataso voi estää alalle hakeutumisen, Katriina Laaksonen toteaa.

(Yhdeksän uutiset 26.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.