Mainos

Sairaanhoitajien lakko yhä ilmeisempi

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn valtuusto ilmoittaa hylänneensä yksimielisesti kuntien henkilöstön palkkaratkaisun. Työnantajan mielestä Tehy hylkäsi nyt poikkeuksellisen hyvän tarjouksen.

Sairaanhoitoalan lakko näyttää entistä todennäköisemmältä.

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn valtuusto ilmoittaa, ettei se hyväksy kuntatyönantajan sopimusehdotusta. Valtuusto päättää mahdollisesta lakosta 9. lokakuuta.

Valtuusto pitää työnantajan sopimusesitystä riittämättömänä, koska se ei korjaa palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

- Uuden tarjouksenkin samapalkkaisuuserä olisi tuonut tehyläisille tasokorotusta vain yhteensä noin 50 euroa kuukaudessa. Kertaluontoinen 270 euron jouluraha ei vaikuta perusongelmaan, palkkojen jälkeenjääneisyyteen, perustelee Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola hylkäämispäätöstä.

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto Super hyväksyi palkkaratkaisun jo torstaina. Myös muut kunta-alan järjestöt ovat hyväksyneet tarjouksen.

Tehyn ja Superin yhteinen neuvottelujärjestö TNJ:n kokoontuu maanantaina neuvottelemaan tilanteesta. Kuntatyönantaja on painottanut että työehtosopimukseen otetaan vain TNJ kokonaisuutena. Näin siis sekä Superin että Tehyn olisi joko molempien tultava sopimukseen tai molempien jäätävä sen ulkopuolelle.

Laitinen-Pesola toteaa myös, että periaatteessa TNJ:n sääntöjen mukaan Super ei voisi lähteä tässä vaiheessa mukaan kuntatyöntekijöiden sopimukseen.

Työnantaja: Superin mukaantulo sopimukseen mahdollista

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalonen sanoo olevansa pettynyt Tehyn päätökseen hylätä työnantajan sopimusesitys.

- Kysessä oli poikkeuksellisen korkea tarjous. Ottaen huomioon varsinkin sen, että pari päivää sitten pienempipalkkaiset hoitajat hyväksyivät tämän tarjouksen lähes yksimielisesti, Jalonen sanoo MTV:n uutisille.

Jalosen mukaan kuntatyönantajan ehdoton kanta on, että palkankorotusvaraa ei enää ole.

- Kuntatyönantajan rahat ovat pöydässä. Lisää ei ole luvassa, Jalonen painottaa.

Jalosen mukaan on mahdollista, että Super voi allekirjoittaa kuntasopimuksen yhdessä muiden kuntatyöntekijöiden kanssa, vaikka Tehy ei sopimukseen ole mukaan tulossa.

- KT:n tavoitteena on saada sopimuksen piiriin kaikki järjestöt, jotka sen ovat hyväksyneet. Uskon sen olevan mahdollista.

Vasemmistoliitto vaatii hallitusta lunastamaan palkkalupaukset

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii hallitusta kantamaan vastuunsa ja lunastamaan hoitajille annetut palkkalupaukset. Korhonen sanoi kannanotossaan, ettei vastuuta palkankorotuksista voi siirtää kunnille.

- Valtion on panostettava selvästi enemmän kuin luvattu 150 miljoonaa euroa, Korhonen vaati. Korhosen mielestä nyt syntyneen tilanteen taustalla ovat hallituksen ja hallituspuolueiden suuret työmarkkinapoliittiset puheet ja lupaukset, joille ei kuitenkaan ole löytynyt riittävästi katetta.

- Pääministerin haikailut tulopoliittisista sopimuksista ovat turhia tässä vaiheessa, kun hallitus ei tehnyt mitään työnantajien päätettyä, ettei tupoa tänä syksynä synny, Korhonen moitti.

Oppositiopuolueet esittivät eilen hallitukselle epäluottamuslauseen, jossa kyseenalaistetaan hallituksen työmarkkinapolitiikka sekä kuntien terveydenhuolto- ja hoivapalvelujen riittävyys.

- Suomalaiset arvostavat kunnallisia terveydenhuolto- ja hoivapalveluja ja niiden henkilöstöä suuresti. Alan henkilöstön määrän ja palkan on vastattava tätä arvostusta ja työn vastuunalaisuutta ja vaativuutta, Korhonen julisti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.