Sairaanhoitajat: Tämä on nöyryyttävää

HUS:n pääluottamusmies Ritva Kosonen ja Marian sairaalan osastonhoitaja Reija Sjöholm

Pakkotyöhön määrätyt hoitajat saavat 30 prosenttia parempaa palkkaa. Samaan aikaan Tehyn 24 prosentin palkankorotusvaatimus on työnantajan mielestä kohtuuton. HUS:n pääluottamusmies ihmettelee, miksei hallitus puutu siihen, että joka kesä sairaaloissa työskentelee vähemmän ihmisiä kuin mitä pakkolaki voi nyt töihin määrätä.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet HUS:n pääluottamusmies Ritva Kosonen ja Helsingin Marian sairaalan osastonhoitaja Reija Sjöholm kertovat sairaanhoitajien olevan raivoissaan tilanteestaan. He muistuttavat, että työnantaja vastaa potilasturvallisuudesta, ei työntekijä.

- Kysymys on pakkolaista, koska irtisanoutuneet ihmiset pakotetaan töihin. Me taistellaan siitä, että meillä on hoitajia senkin jälkeen kun me vanhat jäämme eläkkeelle, se on se ydin, Ritva Kosonen muistuttaa.

- Työnantaja olisi voinut ratkaista tämän tilanteen jo aiemmin, tässä on ollut viisi viikkoa aikaa. Nyt pakkolaki asettuu voimaan viiden päivän päästä. Koen tämän äärimmäisen nöyryyttävänä, keroo Reija Sjöholm.

Kesäisin töissä vähemmän ihmisiä kuin pakkolailla voidaan nyt määrätä

Ritva Kosonen ihmettelee hallituksen vastuun välttelyä.

- Meillä on kesäisinkin vähemmän ihmisiä töissä, kuin mitä pakkolaki pystyy hoitajia töihin määräämään. Miksei tähän ole asetettu lakia? Kyllä hallitus on vastuussa. Hallitus ei ole siitä ollut aiempina kesinä huolissaan, miksi?

Hoitajat muistuttavat, että työnantaja antaa hoitajille ne resurssit, joilla he voivat toimia. Hoitajat ovat myös vuosia jo vaatineet resurssien lisäystä.

- Pakkotyöhön määrätyt hoitajat saavat 30 prosenttia enemmän palkkaa kuin muut. Tämähän on ihan järjetöntä koska Tehyn palkankorotusvaatimus on 24 prosenttia. Kaikkien pitäisi lopettaa työt ja tulla takaisin pakkotyömääräyksellä, koska saamme niin enemmän palkka kuin edes vaadimme, Sjöholm hämmästelee.

- Kukaan potilas ei jää heitteille. Me taistellaan siitä, että tulevaisuudessa meillä on hoitajia ja siitä, ettei hoitajien tarvitse enää venyä rajattomasti, Kosonen painottaa.

Hoitajat seisovat päätöksensä takana, ja valmistautuvat jo töiden loppumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat