Mainos

Sairaanhoitaja ei voi antaa reseptilääkettä ilman lääkärin lupaa

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (Teo) mukaan rauhoittavia lääkkeitä voidaan antaa vain lääkärin määräyksellä. STT:n tietojen mukaan ukrainalaisperheen äiti sekä alaikäiset lapset huumattiin poliisin tahdosta, ilman lääkärintarkastusta. - Poliisihan ei ole lääkäri, Teosta muistutetaan.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (Teo) selvittää Suomesta poistamista varten huumatun turvapaikanhakijaperheen tapausta omalta osaltaan. Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean CPT:n alustavassa raportissa kerrottiin, että Suomesta poistettavan perheen jäsenille annettiin ennen lentoa ruiskeena rauhoittavia lääkkeitä ja neuroleptejä ilman lääkärintutkimusta.

Teosta kerrotaan, että rauhoittavia lääkkeitä ja neuroleptejä voidaan antaa vain lääkärin määräyksellä. Suomesta poistamista varten huumatun turvapaikanhakijaperheen käännytyksestä vastasi STT:n tietojen mukaan Mustasaaren poliisi, joka sai virka-apua Helsingin poliisilta. Rauhoittavat lääkkeet ruiskutti perheen äitiin ja kahteen lapseen Pasilan poliisivankilan sairaanhoitaja.

- Sairaanhoitaja saa antaa lääkityksen, mutta siihen tarvitaan aina lääkärin määräys. Sairaanhoitajalla ei siten ole lupaa sairaaloissa eikä terveyskeskuksissa ilman lääkärin määräystä ryhtyä omatoimisesti lääkitsemään ihmisiä sellaisilla lääkkeillä, jotka ovat normaalisti reseptilääkkeitä, kertoo apulaisjohtaja Tarja Holi Teosta.

STT:n tietojen mukaan ukrainalaisperheen äiti sekä 11- ja 12 -vuotiaat lapset huumattiin poliisin tahdosta Helsingin säilöönottoyksikössä Katajanokalla vuosi sitten lokakuussa.

- Poliisihan ei ole lääkäri, Tarja Holi sanoo.

Hän kertoo keskuksen selvittävän, miten asiassa on todellisuudessa toimittu. Teo saa asianosaisilta selvitykset parin viikon kuluessa, ja noin kuukauden kuluttua keskus voi jo mahdollisesti kertoa asiasta oman kantansa.

Teo voi antaa terveydenhuollon henkilöstöön kuuluvalle huomautuksen, kirjallisen varoituksen, rajoittaa ammatinharjoittamisoikeutta tai äärimmäisessä tapauksessa jopa poistaa ammatinharjoittamisoikeuden. Myös sisäministeriö on korostanut, ettei poliisi voi missään olosuhteissa määrätä eikä antaa mitään lääkitystä maasta poistettaville henkilöille.

Ukrainalaisäiti: "Minua piikitettiin vastoin tahtoani"

Hufvudstadsbladet julkaisi tänään kirjeet, jotka käännytetyn ukrainalaisperheen äiti Natalia Shimanski ja isä Mykola Shimanski kirjoittivat huumaamistapauksesta. Lokakuussa 2002 kirjoitetut kirjeet oli osoitettu baptistipastori Rafael Edströmille ja hänen vaimolleen Margareta Smith-Edströmille.

Natalian kirjeen sisältö oli lehden mukaan seuraavanlainen:

"Torstaiaamuna neljä poliisia tuli viemään meidät lentoasemalle. Ensin he laittoivat minulle käsiraudat ja erottivat minut lapsistani. Ennen lähtöä minulle annettiin lääkeruiskeita, vaikka en halunnut. Pistokset annettiin myös lapsille."

Mykola kertoi kirjeessään muun muassa seuraavasti:

"Viisi poliisia tuli asuntoomme. Ensin minulle laitettiin käsiraudat ja minut heitettiin sohvalle. Kotona sain kolme lääkeruisketta. Matkalla pyysin monta kertaa lupaa käydä WC:ssä, mutta sitä ei annettu. WC-käynnin sijaan sain joka kerta pistoksen (6 kertaa)."

Hufvudstadsbladetin mukaan kansallisuudeltaan venäläinen Mykola Shimanski on entinen KGB:n virkailija. Nykyään Natalia ja lapset asuvat Ukrainassa ja Mykola Venäjällä. Perhe haki turvapaikkaa Suomesta koettuaan olonsa vainotuksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.