Mainos

Sairaaloiden leikkausruuhka lisää veren tarvetta

SPR:n veripalvelun mukaan suomalaiset ovat aktiivisia verenluovuttajia.

SPR:n veripalvelu herättelee ihmisiä verenluovutuspisteisiin Maailman verenluovuttajien päivän tienoilla 14. kesäkuuta. Sairaalat purkavat leikkausjonojaan ennen kesälomia, ja myös juhannuksen pitkät pyhät ja onnettomuusalttiit ajat koettelevat verivarastoja.

Samalla kun vietetään verenluovuttajien päivää, SPR:n veripalvelu haluaa kiittää suomalaisia verenluovuttajia. Tiedottaja Arja Karasvirta kertoo, että suomalaiset ovat aktiivisia luovuttajia.

-Viime vuonna Suomessa oli 158 000 verenluovuttajaa ja heillä oli 275 000 verenluovutusta, hän jatkaa.

Suomen verenluovuttajien määrä on Karasvirran mukaan pysynyt tasaisena.

-Ikinä meillä ei ole vielä tullut tilannetta, että ei olisi antaa verivalmisteita sairaaloille.

Leikkaustekniikoiden kehittyminen on vaikuttanut verivalmisteiden entistä vähäisempään tarpeeseen. Säännöllinen luovuttajavirta on kuitenkin tärkeää varsinkin verihiutaleiden saamisen vuoksi.

-Verihiutaleet säilyvät viisi vuorokautta. Ne ovat elintärkeitä leukemiapotilaille, joilla ei ole omaa puolustusjärjestelmää. Meiltä saadun verivalmisteen avulla he pysyvät hengissä, Karasvirta selventää.

Maailman verenluovutuspäivänä ensi keskiviikkona luovuttajille tarjotaan kakkukahvit. Kuluvan viikon aikana huomioidaan erityisesti säännöllisiä verenluovuttajia. Juhlapäivä on myös Karl Landsteinerin syntymäpäivä. Hän keksi ABO-veriryhmät vuonna 1900.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.