Mainos

Sairaalayhteistyöllä valinnanvapautta potilaalle

Seinäjoen, Vaasan ja Kokkolan sairaalat ovat ottaneet käyttöön järjestelmän, jossa potilas saa vapaasti valita missä alueen sairaaloista hän haluaa itseään hoidettavan. Sairaanhoitopiirien rajat häivyttävä yhteistyö on Suomessa ainutlaatuista ja on sekä potilaan että sairaalan etu. Seinäjoki ja Vaasa ottivat yhteistyön varaslähdön jo kauan sitten.

Seinäjoki Seinäjoen ja Vaasan kymmenvuotinen yhteistyö alkoi 1990-luvun alussa kun uuden erikoissairaanhoitolain perusteella muodostettiin sairaanhoitopiirit.

- Silloin jotkut meidän keskussairaalapiirin kunnat siirtyivät Vaasan piiriin ja päinvastoin ja todettiin, että on hyvä tehdä nyt joustava järjestelmä näiden kahden sairaanhoitopiirin välille, kertoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki.

Sairaanhoitopiirien rajat ovat pakottaneet esimerkiksi pietarsaarelaiset 100 km:n päähän Vaasan sairaalaan, vaikka Keski-Pohjanmaan Keskussairaala Kokkolassa on huomattavasti lähempänä. Myös hoitotekijät puoltavat laajennettua yhteistyötä.

- Pietarsaari ja Kokkola - siinä on 35 km väliä. Ja Pietarsaaressahan ei voida ylläpitää kaikkia erikoisaloja ja toisaalta Pietarsaaressa on joitakin sellaisia erikoisaloja kuten kuntoutus ja keuhkosairaudet, joille on varmasti kysyntää myös Keski-Pohjanmaan puolella, kuvailee Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Taisto Majapuro.

Sairaalat laskuttavat naapuripiirin potilaiden hoidosta naapuripiiriä. Rahan osuus ei ole merkittävä, sillä varoja kuluu erikoishoidon järjestämiseen omassa sairaalassa. Potilasjonoihin yhteistyö tuonee pikällä tähtäyksellä helpotusta.

- Se on ehkä enemmän potilaiden valintamahdolisuuksien parantamisasia ja tämmöinen periaatteellinen yhteistyökysymys kuin rahakysymys, toteaa
Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Pajunpää.

Sosiaali- ja terveysministeriö liputtaa voimakkaasti sairaanhoitopiirien yhteistyön puolesta. 1990-luvun säästötoimien myötä syntynyt piirien halu kontrolloida potilasvirtoja on kuitenkin lukkiuttanut tilanteen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.