Mainos

Sairaalat varautuvat syöpien yleistymiseen – "Niukkuutta täällä jaetaan"

Suomen syöpärekisterin ennusteen mukaan syöpäsairauksien määrä kasvaa jopa kolmanneksella seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Syöpätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Liisa Pylkkänen sanoo, että sydän- ja verisuonitautien hoidon sijaan syöpätautien tutkimukseen ja hoitoon pitäisikin pistää entistä enemmän aikaa ja rahaa.

– Sydän- ja verisuonitaudit ovat olleet Suomessa keskeisiä, mutta syöpää sairastavien määrä kasvaa koko ajan. Syöpää epäiltäessä hoitoon pitää päästä mahdollisimman pian. Niukkuutta täällä kuitenkin jaetaan koko ajan, Pylkkänen toteaa.

Potilas voi eri syiden takia kärsiä syövän oireista kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin hän alkaa saada tarvitsemaansa hoitoa.

Pylkkänen huomauttaa, että ongelmista huolimatta syöpätautien hoito on Suomessa kansainvälisesti vertailtuna korkealla tasolla.

– Sairaudet löydetään varhaisessa vaiheessa, ja selviämisprosentit ovat parempia kuin todella monissa muissa Euroopan maissa.

Lisää lääkäreitä ja koulutusta

HUSin syöpätautien klinikan ylilääkäri Tiina Saartio kertoo, että sairaalassa on jo valmistauduttu syöpäpotilaiden määrän kasvamiseen.

– Olemme laskeneet tarkkaan, kuinka paljon väkeä tarvitsemme potilaiden hoitamiseen. Esimerkiksi virkojen määrää on lisätty viime vuoden aikana, Saartio sanoo.

Saartion mukaan syöpäpotilaat pääsevät HUSissa tällä hetkellä hoitoon parissa tai kolmessa viikossa siitä, kun lähete erikoissairaanhoitoon saapuu.

Liisa Pylkkänen sanoo, että hoitohenkilökunnan palkkaamisen lisäksi syöpähoidon laatu täytyy varmistaa koulutusta lisäämällä.

– Ei siihen ole mitään taikatemppua, joka korjaa ongelmat sormia napsauttamalla. Rakenteita ja ammattitaitoa pitää kehittää, Pylkkänen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.