Mainos

Sairaalat palaavat normaalitilaan lähipäivinä

Tieto Tehyn työtaistelun peruuntumisesta on otettu huojennuksella ja ilolla vastaan eri sairaaloissa.

Sairaaloissa valmistaudutaan palaamaan normaaliin toimintaan hoitajien joukkoirtisanoutumisen peruunnuttua.

Sairaalat olivat ajaneet toimintojaan voimakkaasti alas muun muassa peruuttamalla kiireettömiä leikkauksia ja sulkemalla osastoja.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä toiminnan uskotaan palautuvan normaaliksi muutamassa päivässä.

Erikoissairaanhoito virkoaa muutamassa päivässä

Tieto Tehyn työtaistelun peruuntumisesta otettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lasten ja nuorten sairaalassa iloisena vastaan.

Erityisesti iloittiin lasten ja vastasyntyneiden tehohoidossa, koska siellä kaikki paikat olivat täynnä. Toimialajohtaja Veli Ylitalo sanoo, että toiminta saadaan Lasten ja nuorten sairaalassa normaaliksi muutamassa päivässä.

Kymmenkunta pientä potilasta ehdittiin jo siirtää Helsingistä muihin sairaanhoitopiirin sairaaloihin Tammisaareen, Porvooseen ja Hyvinkäälle. Jorvin sairaalasta potilaita on kotiutettu, mutta täysi valmius siellä on heti aamulla.

Myös kiireettömiä leikkauksia on siirretty, mutta muutamassa päivässä työvuorot saadaan rullamaan ja toiminta normaaliksi.

Neurologiassa ja neurokirurgiassa suljetut vuodeosastot avataan ja potilaita otetaan vastaan päivystyksestä normaalisti viimeistään tästä päivästä alkaen. Myös ajanvarauspoliklinikat toimivat normaalisti.

Uusia leikkauskutsuja soitellaan jo

Uusia kutsuja leikkauksensa siirtämään joutuneille potilaille on ryhdytty jo soittelemaan. Toiminta tehostuu, kun henkilöstö tänään on palannut omille työpaikoilleen.

- Saattaa kuitenkin mennä vielä pari kolmekin päivää ennen kuin koko leikkaustoiminta saadaan kunnolla käyntiin, sanoo kirurgian toimialajohtaja, ylilääkäri Reijo Haapiainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Työtaistelu-uhan vaikutus jonojen hidastumiseen selviää Haapiaisen mukaan vasta ensi viikolla. Sitten mietitään, miten viivettä ryhdytään kirimään umpeen. Valmius ostopalvelujen ja kumppanuussopimusten käyttöön on, jos siihen on tarvetta. Automaattisesti niihin ei kuitenkaan turvauduta.

- Tilannetta tasoittaa se, että etukäteen tehtiin pitkää päivää, jotta kiireellisiä leikkauksia saatiin alta pois. Nyt täytyy koko organisaation vetää kuitenkin vähän henkeä, koska ihmiset ovat tehneet pitkää päivää jo monta viikkoa valmistautuen uhkaavaan tilanteeseen, Haapiainen sanoo.

Perjantaina ehdittiin jo sulkea Herttoniemen ja Marian leikkaussalit, ja henkilöstö siirtyi vahvistamaan Töölön ja Meilahden sairaaloita.

Eilen oli tarkoitus sulkea vuodeosastoja Peijaksessa ja Jorvissa ja pysäyttää Kirurgisen sairaalan toiminta.

Synnyttäjät Jorviin ja Lohjalle jo tänään

Espoolaiset synnyttäjät voivat mennä Jorvin sairaalaan synnyttämään jo tästä aamusta kello kahdeksasta lähtien. Siihen saakka synnytykset hoidetaan Naistenklinikalla ja Kätilöopistolla.

Ne espoolaisäidit, jotka ovat synnyttäneet Helsingissä, pysyvät siellä kotiuttamiseensa saakka, sanoo naistentautien toimialajohtaja Maija Haukkamaa. Myös Lohjalle pääsee synnyttämään aamusta alkaen.

Ruotsiin ehdittiin jo lähettää kolme äitiä työtaistelun alta pois. Haukkamaan mukaan heidän kotiinpaluunsa riippuu siitä, missä pisteessä heidän tilanteessa siellä tällä haavaa on.

- Sellainenkin on mahdollista, että he tulevat takaisin Suomeen synnyttämään. Sitä ennen on kuitenkin varmistettava Lasten ja nuorten sairaalan tilanne, sillä ainakin viikonloppuna vastasyntyneiden teho-osastolla oli aika täyttä, sanoo Haukkamaa.

Viikonloppu oli Haukkamaan mukaan poikkeuksellisen vilkas, mutta kaikki sujui hyvin sekä Kätilöopistolla että Naistenklinikalla. Hän uskoo, että synnytystoiminta saadaan ennalleen vuorokaudessa ja loputkin erityisjärjestelyt muutamassa päivässä.

Jorvissa helpottunutta väkeä

Espoossa Jorvin sairaalan päivystyksessä oli keskiyön aikaan rauhallista, vaikka potilaita riittikin. Lasten päivystys ja naistentautien päivystys olivat vielä kiinni Tehyn joukkoirtisanoutumisuhan jäljiltä. Nekin toimivat normaalisti jälleen aamulla.

MTV:n uutisen haastattelemat potilaat olivat olleet jo sairaalaan tullessaan tietoisia siitä, että työtaistelutoimet on peruttu. Sekä henkilökunta että potilaat olivat huojentuneita tilanteen ratkettua.

- Palkkasopu nostaa työmotivaatiota ja saattaa houkutella uusia nuoria alalle sekä ulkomailla työskenteleviä suomalaishoitajia takaisin Suomeen, totesi sairaanhoitaja Merja Blomberg.

Blomberg kuitenkin pohti, että palkankorotukset voivat synnyttää aluksi eripuraa, kun toiset saavat lisää rahaa ja toiset eivät.

- Käytännön hoitotyö jatkuu kuitenkin samanlaisena, hän uskoi.

Jorvin päivystyksessä vuoroaan odottaneet potilaat soivat palkankorotukset hoitajille. Mahdollinen kunnallisveron nostokaan ei herättänyt suurempaa arvostelua.

- Kyllä korotus minun mielestäni on erittäin suotavaa siihen nähden, mitä työtä he tekevät. Summa voisi olla jopa kolmosellakin alkava, totesi Mike Malmström.

- Nyt on paljon huojentuneempi olo, sanoi Tiina Toivanen.

Lue myös jutut:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.