Mainos

Sairaalasta kodiksi

Ristomatti Ratia suunnitteli kaksi loft-asuntoa entiseen sairaalaan.

Mikä?

Ristomatti Ratian suunnittelemat studioasunnot Helsingin Punavuoressa vuonna 1904 rakennetussa jugend-talossa.

Koko?

67 ja 54 neliötä.

Erityistä?

Toinen asunnoista oli ennen leikkaussali, toinen heräämö.

54m2 heräämössä

Jugend-talossa toimineen yksityissairaalan tilat kävivät ahtaiksi, ja sairaala muutti uuteen osoitteeseen. Jäljelle jäi tyhjää tilaa: 67-neliöinen leikkaussali ja 54-neliöinen heräämö. Entisestä sairaalaelämästä kertoivat enää rosteripinnoitetut ikkunalaudat.

– Kun tehdasrakennus muutetaan asuinkäyttöön, asunnoista tulee lofteja. Sairaala on vähän sama asia. Oleellista on huoneiston käyttötarkoituksen muutos, huoneistot suunnitellut muotoilija Ristomatti Ratia sanoo. Työparina hänellä oli arkkitehti Vladimir Tomevski.

Suunnittelijakaksikko pohti, miten yhdistää jugend-talon arvokkuus ja tyhjä tila, ja sitä, miten tuleva asukas haluaisi tilan jakautuvan. Keittiöt ottivat paikkansa asuntojen pitkillä ehjillä seinillä, kylpyhuoneille varattiin reilusti tilaa. Sopiviin nurkkiin sijoitettiin vaatehuoneet. Muita väliseiniä ei rakennettu, vaan huonekalut määräsivät oleskelun, nukkumisen ja työpisteiden paikat.

Makuutila ja eteinen

Vuode on Vi-Springin, sängynpeite Mokon, tyynyt Finlaysonin. Puistonpenkki on Candela Decorin, antiikkinen kuljetuslavapöytä Casuarinan, Santa & Colen valaisin Plusminus Partnersin.

Molemmissa asunnossa nukkuminen, oleskelu ja ruokailu tapahtuvat samassa tilassa. Pyöreät pilarit ja kattoon kiinnitetyt teräksiset palkit ovat loft-maailmasta haettuja ideoita. Ne korostavat korkeaa huonetilaa ja rytmittävät sitä eri toiminnoille. Pienemmässä huoneistossa teräspalkki jätettiin ruosteenruskeaksi.

Vanha tuoli ja peili ovat Kotikadun mainion. Eteisjakkara on Dalian Garagen, musta puumatto Mokon.

– Kattopalkit eivät ole vain symbolisia tilanjakajia. Jos eristämisen halu yllättää, palkkikohtiin on helppo kiinnittää liukuovi, verho tai seinä. Mielihän muuttuu, ja asukkaat saattavat kaivata vaihtelua, Ristomatti sanoo.

Olohuone

Peräseinällä on Ikean keittiö. Magneettitaulu Mokosta. Anna Retulaisen öljyvärityö on Dalian Garagen kiinalaisen penkin päällä.

Harmaa liukuovi johtaa vaatehuoneeseen. Myös muut ovet, kuten rappukäytävään johtavat sisäovet, ovat liukuvia. Alun perin ovet piti valmistaa teräksestä. Se olisi kuitenkin tullut liian kalliiksi, joten ratkaisu piti keksiä jostain muusta materiaalista. Niinpä vaneri maalattiin vaaleanharmaaksi. Väri antoi sille teräksisen ulkonäön, mutta puun lämpö säilyi. Jopa pallokohoumat saatiin aikaiseksi.

– Liukuovet säästävät tilaa, ja ovien pintaratkaisut tulevat kauniisti esiin, Ratia sanoo.

67 m2 leikkausalissa

Band-sohva on Adean valmistama. Itämaiset metalliset tupakkapöydät ovat Salista. Kaanin tason päällä on Anna Retulaisen maalaus. Lattiavalaisin on Plusminus Partnersin, muovipuu Martelan. Molempien asuntojen lattia on Timberwisen vaaleaksi sävytettyä tammilautaparkettia.

Jugend-talon erkkeri-ikkunasta tulvii valoa tilaan. Jotta valo pääsisi myös kylpyhuoneisiin, seinissä on maitolasiset ikkunat. Ne toimivat myös toisinpäin: kun olohuoneessa on hämärää ja kylpyhuoneessa valot päällä, ikkunat ovat tunnelmavalaisimia.

Makuunurkkaus

Vuode on suojassa Kaanin tilanjakajan takana. Oleskelutilan puolelle näkyvä valkoinen seinämä on eheä, sillä kaapistot aukeavat pomppusaranoin.

Keittiö

Gervasonin pöydän on suunnitellut Paola Navone, sitä myy Casuarina. Astiat ovat Zazan, liitutaulu Mokon.

Keittiön kaapistot ovat molemmissa asunnoissa yhdellä seinällä. Alakaapit ovat rosteria – niin kuin lofthenkeen kuuluu.

Kun iso asunto oli vielä leikkaussali, tilassa oli kaksi leikkauspöytää. Toinen tismalleen ruokapöydän kohdalla, toinen sängyn paikalla. Seinään kiinnitetty kipsinen kattorosetti on suloinen yksityiskohta. Se on talon rakennusvuodelta 1904.

Teksti: Sirkku Uusitalo
Kuvat: Markku Alatalo

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.