Sain parkkisakon yksityiseltä, mitä teen?

Yksityisten pysäköinninvalvontayritysten toiminta on edelleen epäselvässä tilanteessa. Aiemmin tänään uutisoitiin, ettäparkkiyhtiö ParkComin toimitusjohtaja ei saa syytettä yksityisestä pysäköinninvalvonnasta.

Häntä epäiltiin viranomaisille kuuluvan vallan anastamisesta, koska yhtiö valvoi pysäköintiä ja kirjoitti valvontamaksuja väärin pysäköidyille ajoneuvoille. Syyttäjän mielestä ParkComin valvontamaksuissa ei ollut kyse sellaisessa toiminnasta, jonka saa tehdä vain kunnallinen pysäköinninvalvoja tai poliisi.

Autoilijoille tämä herättää kysymyksen: Mitä tämä tarkoittaa aivan käytännössä? Saavatko yksityiset pysäköinninvalvontafirmat nyt sitten antaa ihmisille sakkoja tai pysäköintimaksuja?

Lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio oikeusministeriöstä toteaa, että tilanne on epäselvä, sillä asiasta ei ole olemassa mitään lainsäädäntöä.

-Lainsäädäntöä valmistellaan parhaillaan oikeusministeriön työryhmässä. Meillä on nyt siitä oikeudenkäynti kesken, jossa yksityinen pysäköintifirma on käräjäoikeudessa perinyt tällaista valvontamaksua ja siinä tilanne on se, että käräjäoikeus ja hovioikeus olivat sitä mieltä, että tällaista maksua ei voitu asettaa. Mutta toisaalta nyt korkein oikeus sanoo viimeisen sanan tästä.

Eli jos nyt saa pysäköintimaksun, jota ei ole kirjoittanut poliisi eikä kunnallinen pysäköinninvalvoja - Mitä sellaiselle pitää tehdä, pitääkö se maksaa?

-Tässä ollaan vähän odotustilassa, asian oikeustila on hieman epäselvä. Siinä joudutaan odottamaan korkeimman oikeuden ratkaisua, että miten on jatkossa, Rautio toteaa.

Raution mukaan kuluttajaviraston sivuilla voi käydä katsomassa ohjeita kyseisiä tilanteita varten.

Rautio huomauttaa, että pysäköintifirman kirjoittama maksu ei ole sellaisenaan täytäntöönpanokelpoinen.

-Jos firma sellaisen tekee, niin he joutuvat viemään sen käräjäoikeuteen ja sieltä tuomiolla vahvistettavaksi. Tällaisessa tapauksessa varmasti käräjäoikeudessakin odotettaisiin korkeimman oikeuden kannanottoa siihen, miten tällaisiin valvontamaksuihin on suhtauduttava, kertoo Rautio.

Rautio toteaa, että tällaisissa tapauksissa kuuluu hyviin tapoihin ottaa yhteyttä pysäköintimaksun antaneeseen yhtiöön. Yhtiölle voi todeta, että oman käsityksen mukaan maksu on aiheeton, joten sitä ei tulla maksamaan. Sen jälkeen on yhtiön asia päättää, miten he etenevät asiassa

Epäselvään tilanteeseen on tulossa ratkaisu.

-Tietysti korkeimman oikeuden ratkaisu selventää jo aika paljon oikeustilaa, koska he ottavat kantaa. Jos tässä asiassa on normaali lainsäädäntöprosessin kulku, niin se kestää oman aikansa. Voitaisiin ajatella, että lainsäädäntö on sitten vuonna 2011, arvelee Rautio.

Korkeimman oikeuden päätös asiaan pitäisi tulla tämän syksyn aikana.

Lue myös:

    Uusimmat