Mainos

Saimaannorppa yritetään pelastaa nyt vapaaehtoisin rajoituksin

Lehtikuva

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut asetuksen, jolla yritetään parantaa saimaannorpan ja kuuttien suojelua. Suojelu perustuu vapaaehtoisiin kalastusrajoituksiin keväällä, jolloin kuutit ovat vaarassa hukkua kalaverkkoihin. Ministeri uskoo, että norpan suojelu onnistuu vapaaehtoispohjalta.

- Eihän pelkkä kielto tuota tulosta, jos siihen ei ihmiset sitoudu. Nyt tässä mennään suojelussa ihan uuteen suuntaan, kun saadaan norppasuojelua toteutettua niin, että ihmiset omalla alueellaan tekee itse ehdotuksen, että he ovat suojelussa mukana ja sitä on kyllä tuettava, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Kalastusrajoitusaluetta laajennetaan nykyisestä 1 250 neliökilometristä noin 1 675 neliökilometriin. Lisäksi asetuksella kielletään 0,17 millimetriä paksummasta lankamateriaalista valmistettujen verkkojen käyttö.

Kalastajille ja kalastuskunnille maksetaan korvausta, jos ne luopuvat verkkokalastuksesta huhtikuun puolenvälin ja kesäkuun lopun välisenä aikana.

- Kyllä tällaisen uhanalaisen lajin kuten norpan suojelusta pitää vähän maksaakin. Tässähän on kyse kalastajille ja kalastuskunnille maksettavista korvauksista, koska heidän toimintaansa rajoitetaan. Viime vuonna korvauksia maksettiin yli 80 000 euroa ja nyt summa nousee yli 100 000 euroon, koska rajoitusaluetta laajennetaan, kertoo ministeri Anttila.

Pakkokeinot käyttöön, jos vapaaehtoisuus ei tehoa

Asetusehdotukseen saatiin 39 lausuntoa. Suurin osa lausunnonantajista piti asetusluonnoksen esityksiä perusteltuina.

Vapaaehtoisten kalastusrajoitusten suosiota yritetään lisätä tiedotuskampanjan avulla. Ministeriön kampanja on suunnattu saimaannorppa-alueen väestölle ja kalastajille. Sen avulla kerrotaan uudesta asetuksesta, markkinoidaan vapaaehtoisia suojelusopimuksia sekä vedotaan Saimaalla kalastaviin kansalaisiin, että he välttäisivät verkko- ja täkykoukkukalastusta 15.4.-30.6. välisenä aikana.

Ministeri lupaa, että vapaaehtoisen suojelun tehoa seurataan tarkkaan. Jos norppakanta edelleen vähenee, harkitaan järeämpiä toimia.

- Minä seuraan tätä hyvin tarkkaan hallintoni kanssa. Meidän on onnistuttava tässä. Jos norpat vähenevät edelleen, sitten katsotaan asiat uudelleen. Tiukennuksia voidaan tehdä heti, jos tulee huolestuttavia uutisia, lupaa Anttila.

Luonnonsuojeluliitto vaatii kalastuskieltoa

Luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriö vaarantaa saimaannorpan tulevaisuuden. Liiton mukaan vapaaehtoiset rajoitukset eivät riitä norpan pelastamiseksi sukupuutolta. Saimaannorpan kuutit takertuvat ja hukkuvat ohuisiinkin verkkoihin. Liitto vaatiikin verkkokalastuksen kieltämistä kokonaan keväällä 77 päiväksi.

- Nyt meillä ei yksinkertaisesti ole aikaa vapaaehtoisuuteen. Tähän saakka kokemukset vapaaehtoisuudesta ovat olleet sen verran huonoja, että nyt tarvitaan ehdoton verkkokielto, vaatii luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta

Luonnonsuojeluliitto ei usko, että rajoitusalueen laajennus, paksujen verkkojen kielto ja suuri tiedotuskampanja parantaisivat norpan tilannetta.

- Tänäkin keväänä 20-30 kuuttia hukkuu verkkoihin. Se on aivan liian paljon, kun koko saimaannorpan kanta on vain 260 yksilöä, laskee Kuronen.

Luonnonsuojeluliitto vetoaa EU: iin

Luonnonsuojeluliitto ei aio tyytyä tilanteeseen vaan valittaa asiasta EU:iin.

- Eihän meillä tässä ole muuta mahdollisuutta kuin valittaa EU: iin. Ja se tiedetään, että siellä on hyvin jyrkkä kanta tämmöiseeen, arvioi Kuronen.

Ministeri Anttila ei hätkähdä luonnonsuojeluliiton aikeista.

- Ei tässä nyt EU auta. Luonnonsuojeluliitto yrittää vain nostaa omaa profiiliaan tässä. Tämä asia pitää nyt hoitaa kuntoon ja se on kyllä hyvin tiedossa myös Saimaan alueella, uskoo Anttila.

Saimaannorppa on uhanalainen eläinlaji - kannan kooksi arvioidaan noin 260 yksilöä. Norpan suojelustrategiassa kannan tavoitekooksi on asetettu 400 yksilöä. Kannan koko kääntyi laskuun vuosina 2006 ja 2007, jolloin sen arvioidaan pienentyneen yhteensä noin 20 yksilöllä. Norppakannan pienenemisen syy oli erityisesti talvien heikko jää- ja lumitilanne, jonka seurauksena kuuttien pesäkuolleisuus oli aiempaa suurempi.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto on luokitellut saimaannorpan äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.