Saimaannorppa edelleen uhanalainen laji

Saimaannorppaa uhkaa edelleen sukupuuttoon kuoleminen. Saimaannorpaista väittelevän tutkijan, suojelubiologi Tero Sipilän mukaan suojelu on kohentanut kantaa, mutta sukupuuton uhka on edelleen olemassa. Sipilän mukaan nykyisiä suojelutoimia tulisikin lisätä, koska tähänastiset toimet ovat tarjonneet vasta ensiapua.

-Jos poikasten ja nuorten yksilöiden kuolleisuutta ei saada kuriin, saimaannorppa kuolee sukupuuttoon, Sipilä korostaa.

Tutkijan mielestä kiireellisintä on rajoittaa kalastusta norpan lisääntymisalueilla Saimaalla. Verkkokalastus sekä kalastus norpalle vaarallisilla pyydyksillä olisi kiellettävä huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun asti.

-Nykyisin joka toinen poikanen syntyy alueella, jolla ei kalasteta. Kalastusrajoitusalueella syntyneellä poikasella on 10 prosenttia paremmat mahdollisuudet selvitä yksivuotiaaksi kuin niillä poikasilla, jotka syntyvät rajoitusalueiden ulkopuolella, Sipilä summaa.

Norppakantaa uhkaavat myös uudet vankat pyydykset, kuten isot lohisiimat ja lohiloukut sekä vankkatekoiset verkot. Isoja aikuisia hylkeitä kuolee nykyisin kalanpyydyksiin. Jos viisikin sukukypsää saimaannorppaa kuolee pyydyksiin, kanta lähtee Sipilän arvion mukaan taas pienenemään.

Sukupuuttokierrettä ei saa poikki


Saimaalla on Sipilän arvion mukaan saattanut olla jopa 5000 saimaannorppaa. 1800-luvun lopulla kanta koostui enää noin tuhannesta yksilöstä. Saimaannorpan kanta aleni voimakkaasti 1950-luvun puoliväliin asti, jolloin saimaannorppa rauhoitettiin. Nykyisin saimaannorppayksilöitä arvioidaan olevat noin 250. Vuosittain syntyy noin 50 poikasta.

-Kanta on kuitenkin edelleen niin pieni ja hajanainen ja uhkatekijät niin voimakkaita, että ennusteet eivät tue sitä, että sukupuuton riski olisi poistunut, Sipilä sanoo.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Pyhäselällä norppakanta on näivettynyt 1990-luvun puolivälistä lähtien, vaikka suojelua on alueella toteutettu 1980-lu

Norppakannan säilymisen kannalta pahimpana riskinä Sipilä pitää poikaskuolleisuutta. Ympäristömyrkyt eivät sen sijaan vaikuta Sipilän mukaan enää norppakantaan.

Metsähallituksessa suojelubiologina työskentelevä Sipilä väittelee tänään Helsingissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat