Mainos

Saimaannorpan pesimätulos hyvä

Saimaannorpalle kulunut talvi on ollut luonnonoloiltaan sopiva lisääntyä ja hoitaa kuutteja. Laskennoissa onkin löytynyt jo 35 poikasta, joista yksi on menehtynyt pesään. Suojelubiologi Tero Sipilä arvioi tuloksen hyväksi maailman uhanalaisimman hylkeen kannalta.

-Jos kalastuskuolemat pysyvät normaaleina tulos on hyvä. Ja tarkistuslaskennoissa löytyy todennäköisesti vielä muutama kuutti, Sipilä kertoi.

Viime vuonna Saimaan alkuasukas lisääntyi runsaammin eli kuutteja syntyi ennätykselliset 44. Sipilän mukaan ero löytyy todennäköisesti Linnasaaren kansallispuistosta, jossa kuutteja laskettiin viime vuonna yli kaksinkertainen määrä tähän vuoteen verrattuna. Alueelta uskotaankin löytyvän kuutteja vielä lisää tämän viikon jatkuvissa tarkistuslaskennoissa.

Suur-Saimaan norppakanta kehno

Koko Saimaan noin parista sadasta norpasta alle kymmenen viihtyy enää Suur-Saimaalla. 1990-luvulla alueella on syntynyt 1-3 poikasta. Tämän kevään kuuteista on vain yksi varma ja toinen vähän epävarmempi havainto Kyläniemen pohjoispuolelta. Vielä 50-luvulla norpat nousivat laumoina lempiluodoilleen eteläisellä Saimaalla. Alueen norppakantaa on esitetty elvytettäväksi siirtoistutuksella, jota Sipilä pitää toistaiseksi epävarmana elvytyskeinona.

-Tutkijat ovat selkeän yksimielisiä siitä, että siirtämiseen ei lähdetä ainakaan ennen vuotta 2000. Missään ei ole tällä hetkellä saimaannorppia niin paljon, että niitä voitaisiin huoletta siirrellä, Sipilä sanoi. Hänen mukaansa siirto voi teknisesti onnistua - kuten Venla-norpan vienti Haukivedeltä Lietvedelle viisi vuotta sitten - mutta tarkoituksenmukainen suojelukeino siirto ei toistaiseksi ole.

Nykyinen Saimaan norppakanta on noin 200 yksilöä. Järvialueen symboliksi nousseen norpan suojelun tavoitetasoksi on määritelty noin 400:n kanta vuoteen 2025 mennessä ja suojelutoimista keskeisimpiä on ollut poikaskuolleisuuteen vaikuttaminen. Kuutit hukkuvat helposti kalaverkkoihin, joten lisääntymisalueilla on tehty mm. kalastuksen rajoitussopimuksia kalastuskuntien kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.