Mainos

Saimaannorpalle pesärauha

Saimaannorpan perinteinen pesärauha julistetaan tänään Enonkoskella. Erittäin uhanalaista saimaannorppaa uhkaa elinolojen häirinnän lisäksi ilmaston lämpeneminen ja kalapyydyskuolemat. WWF on aloittanut työn norppien kalapyydyskuolemien vähentämiseksi ja kutsuu kalastajat mukaan.

Saimaannorpan pesärauhan julistaa Nestori-säätiön perustaja Arto Frey. WWF on julistanut pesärauhan saimaannorpille vuodesta 1993 lähtien.

Saimaannorpan (Phoca hispida saimensis) poikaset syntyvät rantojen lumipesiin helmikuussa. Pesärauha luetaan hetkenä, jolloin norpat hakevat pesäpaikkoja rantojen lumikinoksista. Näihin aikoihin norpat ovat hyvin herkkiä häiriölle, ja emot voivat jopa hylätä pesänsä ja poikasensa. Erityisesti moottorikelkkailua tulisi rannoilla sekä pienten saarten ja luotojen läheisyydessä välttää.

WWF vetoaa Saimaalla liikkujiin norppien pesärauhan puolesta. "Mahdollisesti häiriön aiheuttamia kuuttien pesäkuolemia tapahtuu vuosittain. Vaarana on, että pesäkuolemat yleistyvät, jos norppien pesärauhaa ei kunnioiteta", sanoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Ilmaston lämpenenminen uhkana

Pesintäaikaisen häirinnän lisäksi saimaannorpan suurimmat uhkat liittyvät ilmaston lämpenemiseen ja kalapyydyksiin. Vuonna 2007 kuolleita saimaannorppia löydettiin 28, mutta norppien todellinen kuolleisuus arvioidaan paljon havaittua kuolleisuutta runsaammaksi. Arviota norppakannasta on jouduttu laskemaan 260 yksilöön, kun se oli korkeimmillaan 280 yksilöä vielä muutama vuosi sitten. Viime vuonna kalaverkkoihin kuoli ainakin neljä kuuttia ja kaksi aikuista norppaa.

Kalapyydyskuolemat turhia

"Norppien kalapyydyskuolemat ovat sellainen uhka, johon pystytään vaikuttamaan nopeasti. Parikymmenkiloiset kuutit jäävät helposti kiinni ohutlankaisiinkin verkkoihin. Norppaturvallisilla katiskoilla kalastaminen on kuitenkin yhtä tehokasta kuin verkkokalastus. WWF kannustaa kalastajia käyttämään etenkin kuuttien ensimmäisten elinkuukausien aikana huhtikuun puolestavälistä kesäkuun loppuun sellaisia pyydyksiä, jotka eivät vaaranna norppaa", Luukkonen kertoo.

WWF on aloittanut työn norppien kalapyydyskuolemien vähentämiseksi ja kutsuu kalastusosakaskunnat mukaan avoimeen keskusteluun ja yhteistyöhön. "Kansainvälisesti on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi lähettimellä varustetuista verkoista, joiden signaali pitää pyöriäiset pois verkoista. Tällaista voisi kokeilla myös Saimaalla."

Koululaisille kilpailu

Pienessä kannassa aikuisten saimaannorppien kuolemat huolestuttavat. Lisääntymisikäinen saimaannorppa synnyttää keskimäärin kaksi kuuttia kolmessa vuodessa, ja aikuisen naaraan jääminen verkkoon voi olla kohtalokasta koko saimaannorppakannalle. Onnistuneista suojelutoimista huolimatta saimaannorppa on edelleen maailman uhanalaisimpia hylkeitä.

Pesärauhaan liittyen WWF järjestää Saimaan alueen koululaisille julistekilpailun, jossa kannustetaan koululaisia etsimään erilaisia suojeluvinkkejä saimaannorpan pelastamiseksi. Enonkosken koulu toimii kilpailussa aloitteellisena kouluna ja haastaa Saimaan alueen muut koulut mukaan kisaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.