Mainos

Saimaan kanavan vuokraneuvottelut etenevät

Uudella sopimuksella halutaan turvata kanavan kilpailukyky tavaraliikenteessä. Tavoitteena on tiettävästi ainakin 30 vuoden vuokrasopimus.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen kehuu menossa olevien Saimaan kanavan vuokrasopimusneuvottelujen sujuvan erinomaisesti. Nykyinen sopimus päättyy vuonna 2013.

Virallisia jatkosopimusneuvotteluja on käyty viime joulukuusta lähtien, ja tuloksia odotetaan ensi vuoden puolella. Tiettävästi Suomen tavoitteena on ainakin 30 vuoden pituinen vuokrausjakso. Uudella sopimuksella halutaan turvata kanavan kilpailukyky tavaraliikenteessä.

Suomi maksaa nykyään noin 10 miljoonaa euroa vuodessa kanavan kunnossapidosta, käytöstä ja luotsauksesta.

Huovinen muistutti Saimaan kanavajuhlassa, että kunnia kanavan vuokraamisesta kuuluu edesmenneelle presidentti Urho Kekkoselle. Hän ylipuhui Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteerin Nikita Hrutshevin myötämieliseksi vuokraukselle. Vuonna 1962 solmittiin sopimus kanavan vuokraamisesta Suomelle 50 vuodeksi.

Tavaramäärät kanavalla alkoivat kasvaa vasta 1970-luvulla, ja vuodesta 2001 on päästy kahteen miljoonaan tavaratonniin vuodessa.

Liikenneministerin näkemys on, että kanavaliikenteellä menee nyt hyvin. Huovinen toivoo, että myös matkustajaliikenteessä nähdään pian se päivä, jolloin Lappeenrannasta pääsee laivalla Pietariin saakka.

Ajatus kanavasta jakoi aikoinaan vahvasti mielipiteitä suomalaisten keskuudessa. Venäjän keisari Nikolai I määräsi kuitenkin kanavan rakennettavaksi vuonna 1844. Sitä rakennettiin 11 vuotta, ja siihen upposi suurruhtinaskunnan varoja 12 miljoonaa silloista hopeamarkkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.