Saimaan kanavan tavaraliikenne romahti

Maailmanlaajuinen taantuma romahdutti Saimaan kanavan tavaraliikenteen viime vuonna puoleen entisestä eli noin miljoonaan tonniin. Vastaavanlaista hiljaiseloa kanavalla vietettiin viimeksi 1980-luvun alkuvuosina.

- Aallonpohjahan se oli. Jonkinlainen nousu on varmasti edessä, kertoo insinööri Seppo Piironen Liikenneviraston Järvi-Suomen väyläyksiköstä.

Piirosen mukaan pudotus osattiin ennustaa jo syksyllä 2008. Tarkat tonnimäärät tiedetään nyt, kun viime vuoden tilastokirja on saatu painosta.

Kun tehtaat ja yritykset leikkaavat tuotantoaan tai lopettavat kokonaan, eivät raaka-aineet ja vientituotteetkaan liiku entiseen malliin. Liikennemäärät eivät myöskään hetkessä korjaannu.

- Tämän kauden tavaraliikenne jäänee 1,2-1,5 miljoonaan tonniin, mikä vastaisi 30 vuoden takaisia kuljetusmääriä. 2000-luvulla tavaraa on liikkunut kanavassa vuosittain vähän yli kaksi miljoonaa tonnia, muistuttaa Piironen.

Pudotus näkyi erityisesti raakapuun tuonnissa. Venäjältä tuotiin puuta enää 116 000 tonnia, kun määrä oli vuotta aiemmin 702 000 tonnia. Myös metsäteollisuustuotteiden vienti väheni selvästi.

Rahtialuksia sulutettiin viime vuonna enää alle 800, kun määrä oli toissavuonna vielä lähes 2000.

Saimaan kuljetusmäärät ovat vain parin prosentin luokkaan Suomen koko ulkomaan merikuljetusmääristä.

Matkustajaliikenne lisääntyi

Kanavan matkustajaliikenne sen sijaan kasvoi 34 000:stä 42 000:een. Lukuun sisältyvät niin matkustaja-alusten kuin huvialustenkin matkustajat. Matkustajamäärien kasvuun vaikutti erityisesti Venäjän myöntämä viisumivapaus laivamatkoille.

Paljon mainostettua veneilyn lisääntymistä Piironen hieman ihmettelee. Veneitä kulki kanavan läpi viime suvena 630. Määrä on kaukana 90-luvun huippuvuosista, jolloin suluissa asioi yli tuhat venekuntaa.

- Kuvio näyttää pikemminkin Gaussin kellokäyrältä eli huippu sijoittui 90-luvun alkuun. Nyt olemme melko tarkkaan vuoden 1980 tasossa.

Puuta ei ole uitettu kanavan läpi kohta 20 vuoteen, mutta Vuoksen vesistössä raakapuu liikkui viime uittokaudella vilkkaammin kuin vuosiin. Uittomäärä nousi lopulta 850 000 tonniin, kun edellisvuoden saldo oli 680 000 tonnia.

Pienentyneen kysynnän vuoksi puulla ei ollut kiire tehtaille, joten uitto toimi tavallaan varastointikeinona.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat