Mainos

Saimaan kanavalla paljastui suuri salakuljetus

Salakuljetetut savukkeet piilotettiin puutavaraa tuoneisiin rahtialuksiin. Liiga vältti salakuljetuksessa noin 800 000 euron maahantuontiverot.

Laaja tupakkaliiga on salakuljettanut Saimaan kanavalla neljä miljoonaa savuketta, yhteensä 20 000 kartonkia. Liiga seilasi savukkeiden kanssa viime kesänä ja syksynä. Se toi kerralla 2500-3500 kartonkia. Itäinen ja eteläinen tullipiiri kuitenkin tarkkailivat liigan huonoksi onneksi jo valmiiksi kanavan rahtialuksia aiemmin paljastuneen samanlaisen salakuljetusjutun takia.

Aiemmin narautettu liiga ehti tuoda Saimaan kanavaa pitkin ainakin 6500 kartonkia tupakkaa useissa erissä. Kiinni jäädessään heillä oli lastinaan 2000 kartonkia.

Tullin tarkkailijat huomasivat, että uusi liiga piilotti savukkeita puutavaraa tuoneisiin rahtialuksiin, jotka matkasivat Venäjältä Suomeen. Noutajat hakivat tupakat, kun laivat odottelivat satamissa puutavaran purkamista muun muassa Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Joutsenossa ja Imatralla.

Tullin laskelmien mukaan liiga vältti salakuljetuksessa noin 800 000 euron maahantuontiverot.

Tupakat myyntiin etelään

Tulliylitarkastaja Olli Aalto itäisestä tullipiiristä sanoo, että Saimaan kanava keksittiin salakuljetusreitiksi varsinaisesti vasta viime kesänä. Tuoretta rikosliigaa Aalto pitää melkoisen isona.

- Meillä on hyvin harvoin näin isoja tupakkajuttuja.

Venäläisliiga kätki tupakat laivan komeroihin ja koppeihin. He salakuljettivat pelkästään L&M-merkkisiä savukkeita, jotka olivat venäläisiä mutta aitoja.

Aalto sanoo, että nyt napatut miehet ovat koplan suorittavaa porrasta.

- Ei tässä kokonainen liiga jäänyt kiinni, koska johtohenkilöt ovat varmasti Venäjän puolella.

Käytännössä lähes kaikki savukkeet ovat menneet myyntiin, pääosa Etelä-Suomen markkinoille. Aalto sanoo, että kokonaismääriä on saatu selvitettyä epäiltyjen osin melko avoimien kertomusten perusteella.

Kaikki kaksitoista epäiltyä ovat venäläisiä. Yhdeksän heistä on yhä vangittuna. Miehiä aiotaan syyttää törkeistä veropetoksista ensi viikolla Lappeenrannan käräjäoikeudessa alkavassa oikeuskäsittelyssä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.