Saimaa uhkaa tulvia

Saimaan veden pelätään nousevan yli puoli metriä ajankohdan keskiarvon yläpuolelle.

Saimaan vedenkorkeus uhkaa ennusteen mukaan nousta syksyn mittaan normaalivyöhykkeen yläpuolelle. Tulvauhan vuoksi järven juoksutusta on päätetty lisätä ensi maanantaista alkaen. Tulvauhan pienentämiseksi juoksutusta lisätään 70 kuutiometrillä sekunnissa, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan.

Juoksutussääntö perustuu Suomen ja Venäjän valtioiden väliseen sopimukseen, jonka mukaan juoksutusta saa muuttaa ainoastaan tulvan tai kuivuuden takia. Päätös lisäjuoksutuksesta tehtiin suomalaisten aloitteesta. Saimaan veden pelätään nousevan yli puoli metriä ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolelle.

Juoksutus jatkuu ainakin vuoden loppuun

Näillä näkymin juoksutusta joudutaan jatkamaan nostetulla tasolla ainakin vuoden loppuun saakka. Lisäjuoksutuksesta ei ministeriön mukaan aiheutune haittaa tai vahinkoa. Saimaannorpan pesinnän kannalta on edullista, että järven pintaa alennetaan nyt ennen pysyvää jääpeitettä.

Saimaan vesitilanne on muuttunut harvinaisen nopeasti. Viime lokakuun lopulla päättyi yli vuoden kestänyt poikkeuksellinen kuiva jakso, jolloin järven veden pintaa nostettiin vähentämällä juoksutusta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat