Mainos

Sailas: Veropolitiikan haasteet entistä kovempia

Valtiosihteeri Raimo Sailas arvioi, että Viron EU-jäsenyys vaikuttaa Suomen talouteen todennäköisesti ennakoitua enemmän, mikä asettaa suuria haasteita Suomen veropolitiikalle.

-Muutenkin viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana on vahvistunut käsitys, että globaalin toimintaympäristön tapahtumat vaikuttavat meilläkin entistä nopeammin, Keskuskauppakamarin Veropäivässä puhunut Sailas sanoi.

Yksi iso tekijä on Kiinan talouden vahvistuminen, jonka myötä Kiinasta on tulossa "maailman työpaja". Meilläkin on saatu esimakua siitä, kuinka Kiinaan siirtyy muualta kokoonpanolinjojen lisäksi myös yhä vaativampia teollisuuden työtehtäviä.

Suurten EU-maiden talousnäkymät taas näyttävät pysyvän heikkoina, varsinkin kun väestön ikääntymisen asettamat paineet kasvavat.

-Nyt hahmottuvassa ympäristössä erään taannoisen työryhmän esitykset vaikuttavat melko vaatimattomilta. Ne olivat oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä, kuten tavataan sanoa, Sailas sanoi.

Sailaksen johtama työryhmä esitti viime keväänä verotuksen ohella tuntuvia rakenteellisia muutoksia mm. työttömyys- ja eläketurvaan. Yritysverotukseen kaavailluista muutoksista Sailaksella ei ollut Veropäivien osallistujille uutta kerrottavaa, vaan hallituksen linjauksia joudutaan odottamaan marraskuuhun asti. Hän huomautti, että kansainvälisen ympäristön nopeat muutokset eivät mitenkään helpota päätöksentekoa.

-Tässä ammutaan liikkuvaan lintuun ja vieläpä sillä tavalla, että myös ampuja itse joutuu liikkumaan, Sailas luonnehti.

Hän viittasi Ruotsin pääministerin Göran Perssoniin taannoiseen lausuntoon, jonka mukaan Ruotsissa seurataan tarkoin Suomen verolinjauksia ja ollaan valmiita reagoimaan niihin hyvinkin nopeasti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.