Mainos

Sailas: Työllisyystavoitteet pian uuteen puntariin

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan Suomessa joudutaan pian kysymään, riittävätkö hallitusohjelmassa todetut keinot hallituksen työllisyystavoitteiden saavuttamiseen. Vaihtoehtoina on joko miettiä uudelleen keinoja tai tinkiä tavoitteista.

Toistaiseksi työllisyystavoitteet ovat karanneet vain etäämmäksi, kun mm. työpaikkojen määrä on tippunut.

Parhaimmillaan vuoden kuluttua ollaan takaisin siinä, mistä viime keväänä lähdettiin, Sailas vertasi Palveluissako tulevaisuus -seminaarissa Helsingissä. Hänen mukaansa on puntaroitava, kumpi on isompi riski: säilyttää nykyinen tuloverotus ja sietää laajaa työttömyyttä vai alentaa verotusta ja luottaa sen työllisyyttä ja talouskasvua tukevaan vaikutukseen.

Sailas toppuutteli niin sanotun Holmin-Vihriälän mallin käyttöä työnantajien välillisten työvoimakustannusten pienentämiseen. Työnantajamaksujen osittaiseen palauttamiseen perustuva malli on hänen mukaansa äärimmäisen hankala toteuttaa.

Hallitusohjelman mukaan matalapalkkaiseen työhön kohdistuvaa kysyntään yritetään lisätä keventämällä välillisiä työvoimakustannuksia. Hallituksen mietittävänä on nyt, miten tämä käytännössä voitaisiin toteuttaa.

Välilliset työvoimakustannukset nousevat esille muun muassa sairausvakuutusjärjestelmän ja kansaneläkelaitoksen rahoituksen uudistamisen yhteydessä. Jos työnantajat ja vakuutetut ryhtyisivät vastaamaan ansiosidonnaisista etuuksista kuten sairauspäivärahoista, olisi tästä koituvat maksupaineet jotenkin kompensoitava heille.

Työnantajien osalta kyseeseen voisi tulla Holmin-Vihriälän malli tai Kela-maksujen alennus. Myös palkansaajien maksu on kompensoitava, jos pidetään kiinni tavoitteesta kaventaa sekä verokiilaa että palkkaverotusta, Sailas totesi.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 19.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.