Mainos

Sailas: Terveydenhuoltoon ensi vuonna 100 miljoonaa

Suomen terveydenhuollon menoihin esitetään 100 miljoonan euron lisärahoitusta ensi vuodelle.

Rahaako terveyteen

Kansallisen terveysohjelman johtoryhmä esittää terveydenhuollon menoihin ensi vuonna yli 100 miljoonan euron lisäpanostusta. Myös seuraavina vuosina arvioidaan tarvittavan lisärahaa, mutta sen määrästä tehdään päätökset vasta myöhemmin.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan seuraavien vuosien rahoitustarve riippuu siitä, miten terveydenhuollossa onnistutaan toteuttamaan johtoryhmän esittämiä kustannussäästöjä.

Ylen Lauantaiseura-ohjelmassa tänään esiintynyt Sailas ei pitänyt oikeana Helsingin Sanomien tietoa siitä, että johtoryhmä esittäisi terveydenhuoltoon 900 miljoonan euron lisäystä vuoteen 2007 mennessä.

Sailaksen mukaan vuonna 2003 sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuksiin esitetään lisättäväksi 104 miljoonaa euroa aiemman päätöksen mukaisesti. Johtoryhmä kuitenkin katsoo, että vuosina 2004-2007 kuntien valtionosuuksiin tarvitaan todennäköisesti lisärahaa.

-Mitään euromäärää siellä ei mainita, vaan todetaan että se jää riippumaan siitä, millä tavalla kuntien yleinen taloudellinen tilanne kehittyy, ja ennen muuta siitä millä tavalla johtoryhmän esittämät erilaiset kustannussäästö- ja saneeraustoimet lähimmän vuoden aikana lähtevät liikkeelle. Rahaa on tarkoitus saada säästöön erilaisilla rakennemuutoksilla, kuten ylikapasiteettia purkamalla ja tehostamalla organisaatioita.

Sailas korosti, että valtiovarainministeriössä terveydenhuoltoa pidetään erittäin tärkeänä asiana, ja että terveydenhuoltojärjestelmän säilyttämisen puolesta ministeriössä on tehty paljon töitä. Se ei Sailaksen mukaan näytä onnistuvan, ellei olla valmiita suuriin muutoksiin myöskin kustannuspuolella ja organisaatioita järjestelemällä.

-Jos tämä saadaan aikaan, on luontevaa ajatella, että terveydenhuoltoon tarvitaan lisärahaa siksi, että väestö ikääntyy. Johtoryhmä on virkamiehistä koostuva työryhmä, jonka esityksen pohjalta hallituksen on määrä lähiaikoina tehdä päätöksiä.

Helsingin Sanomien mukaan ministeriöiden, Kuntaliiton ja Kansanterveyslaitoksen asiantuntijoista koostuva johtoryhmä on tullut selvästi alaspäin vuoden alussa esitetyistä tavoitesummista. Silti on odotettavissa, että hallitus ei hyväksy ehdotuksen suuruista lisärahoitusta, kertoo Helsingin Sanomat hallituslähteisiin viitaten.

Lehden mukaan terveysohjelman esityksessä rahoista 350 miljoonaa euroa käytettäisiin heti, 500 miljoonaa väestön ikääntymisestä johtuviin toimiin ja 50 miljoonaa terveydenhuollon henkilöstön täydennyskoulutukseen. Ensi vuonna terveydenhoidon lisärahoja käytettäisiin lähinnä hoitojonojen purkamiseen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.