Mainos

Sailas: Metsäenergian määrän yläraja näkyvillä

Myös metsäalan tulevaisuusselvityksiä läpikäyneen asiantuntijan metsäala on nyt murrosvaiheessa.

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mielestä metsästä saatavan energiamäärän yläraja jo näkyvillä. Sailas kaipaa tutkimustietoa siitä, miten paljon metsäenergian tuotantoa on järkevä lisätä.

- Ensiharvennuspuusta ei kannata tehdä energiaa, jos se kelpaa paperintuotantoon, Sailas sanoi Helsingissä Päättäjien Metsäakatemian 10-vuotisjuhlassa.

Sailas kyselee myös tutkimustietoa siitä, onko peltojen metsittäminen energiatuotantoon järkevää.

Sailas muistuttaa, että Suomi on jo nyt Euroopan johtava bioenergian käyttäjä. Noin viidennes Suomen energiankäytöstä on bioenergiaa, joka tuotetaan melkein kokonaan metsäteollisuuden sivutuotteena.

Metsäalan tulevaisuusselvityksiä läpikäynyt professori Risto Seppälä arvioi, että puolustuskannalla olo on ollut metsäsektorin, erityisesti metsäväen, tyypillinen reaktio uusien asioiden edessä.

- Tähänastista avarakatseisempi suhtautuminen tulevaisuuteen ja sen mukanaan tuomiin uusiin vaihtoehtoihin voisi auttaa metsäalan myönteistä kehitystä, Seppälä sanoo.

Muun muassa tulevaisuuskatsausten saama ristiriitainen vastaanotto viittaa Seppälän mukaan siihen, että metsäala on nyt murrosvaiheessa. Hän kuvailee, että tietty pysähtyneisyys ja odottava tunnelma vallitsevat.

- Metsäteollisuuden kokonaistuotanto ja hakkuumäärät ovat muutaman prosentin tarkkuudella samat kuin vuonna 2000. Tutkimus- ja kehitystoiminnan volyymi on jämähtänyt siihen, mihin päästiin jo vuonna 2001, Seppälä toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.