Mainos

Sailas kehittäisi oppisopimuksia

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen vetämä työllisyystyöryhmä aikoo esittää oppisopimuskoulutuksen selkeää lisäämistä. Myös juuri koulusta valmistuneille nuorille harkitaan tiukempia koulutusvelvoitteita.

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen työryhmä on pohtinut pika-aikataululla vero- ja palkkaratkaisuja täydentäviä työllistämiskeinoja ensi viikon budjettiriihtä silmälläpitäen. Erityishuomiota on saanut oppisopimuskoulutus ja nuorten koulutusvelvoitteet.

Johanna Kukkonen pakkaa ääni- ja valolaitteita Turun-keikkaa varten Moving Light Oy:ssä Helsingin Alppilassa. Lyhyt työttömyyskausi päättyi oppisopimuksen allekirjoitukseen tämän kuun alussa, ja kolmen vuoden päästä Johanna on valoihin suuntautunut media-assistentti.

-En ole ikinä tykännyt opiskella. Mieluummin opin työssä, Kukkonen kertoo.
-Minusta se on ehkä se paras tapa oppia.

Nuoret vailla kunnon koulutusta

Työvoimakoulutus on ollut kaikkiaan tehotonta, mutta oppisopimusmalli toimii. Raimo Sailaksen vetämä kansliapäällikkötyöryhmä paneekin toivonsa siihen.

-Lähivuosien tavoitteena voisi olla selkeästi nykyistä suurempi määrä oppisopimuskoulutusta, Sailas arvíoi.

-Minun mielessäni ovat ennen muuta nuoret joista luultua suurempi osa jää nykyään ilman kunnon koulutusta. Jos heitä saadaan oppisopimuksen kautta tai muutoin työelämän piiriin niin yhteiskunnalliset säästöt ovat todella mittavia kustannuksiin verrattuna.

Tämänvuotiset 30 tuhatta oppisopimuspaikkaa maksavat valtiolle noin 90 miljoonaa euroa, kuntien osuus on 30 miljoonaa.

Sailas kumppaneineen punoo juonia myös niiden koulunsa päättäneiden nuorten päänmenoksi, jotka eivät hae sen enempää koulutus- kuin työpaikkaakaan.

- Olen kyllä itse sitä mieltä että pitäisikin ajatella vaihteeksi enemmän kovia toimia eikä vaan tällasta pehmolinjaa, Sailas heittää.

Vielä rakenteilla oleva malli voisi löytyä historiasta, esimerkiksi 70-luvun Suomesta.

- Kuntien piti huolehtia siitä että peruskoulun jälkeen nuori meni jatkamaan opintojaan. Käytössä oli siis eräänlainen takuujärjestelmä.

Myös Johanna Kukkonen on tyytyväinen harjoitteluusa.

-Olen tosi tyytyväinen tähän firmaan. Hyvällä tuurilla sain näin hyvän harjottelupaikan, Kukkonen myöntää.

Sailaksen ryhmä sorvaa ehdotuksensa valmiiksi ensi viikon budjettiriiheen mennessä.

(Kymmenen uutiset 14.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.