Sailas eläkeneuvotteluissa: "Ei tämä riitä mihinkään!"

Hallitusta kriisitunnelmiin ajautuneissa eläkeneuvotteluissa edustava valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on MTV:n uutisten tietojen mukaan esiintynyt erityisen jyrkästi neuvottelujen loppusuoralla.

Viime viikolla Sailas kiisti, että hän ajaisi neuvotteluissa mitään linjaa hallituksen nimissä, vaan on enemmän kuuntelija kuin ehdottaja. Eilisen illan neuvotteluissa Sailas esiintyi kuitenkin sen verran jyrkästi, että Eläketurvakeskuksen johtajan Jukka Rantalan työryhmän ay-jäsenet kokivat Sailaksen liittoutuneen työnantajien kanssa ajaakseen neuvotteluissa helpotuksia julkisen talouden kestävyysvajeeseen.

Kovin kiista ryhmässä on edelleen eläkeiän kynnyksellä olevien irtisanottujen työttömyysturvasta eli ns. eläkeputkesta - eli ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäivien poistosta. Sitä vaatii neuvotteluissa Elinkeinoelämän keskusliittoa (EK) edustava Lasse Laatunen. Muutos tarkoittaisi sitä, että 58-60-vuotiaat irtisanotut tippuisivat 500 päivän ansiosidonnaisen työttömyysturvan jälkeen työmarkkinatuen varaan.

Valtio takaa TVR:n lainoja?

Esillä on ollut malli, että valtio takaisi työttömyysvakuutusrahaston (TVR) lainoja, ja että valtio pysyvästi maksaisi lomautuspäivärahojen perusturvaa vastaavan osuuden.

Neuvottelulähteiden mukaan Sailas oli hallituksen nimissä valmis hyväksymään lainatakuut, mutta myös muuta tarvitaan:

- Ei tämä riitä mihinkään, neuvottelulähteistä kerrotaan Sailakseen puuskahtaneen.

Kokouksissa on riidelty myös Rantalan työryhmän varsinaisesta toimeksiannosta: työntekijäjärjestöjen mukaan se on työurien pidentäminen, Sailaksen mukaan julkisen talouden vajeen helpottaminen.

Sailas on neuvotteluissa tiettävästi esittänyt käsityksenään, että tavoitteena olevasta 3 vuoden työurien pidentymisestä vuoden 2005 eläkeuudistuksen ansioista on kasassa jo 1,6 vuotta. Sen lisäksi Rantalan työryhmän neuvotteluissa pitäisi saada 1,4 vuotta lisää. Valtiovarainministeriössä on puolestaan laskettu, että vuosi sitten sovitun sosiaalitupon vaikutus työurien pidentymiseen on noin neljä kuukautta - eli työurien jatkumien kahdella vuodella on jo ikään kuin "sovittu".

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) odottaa eläkeryhmien esityksiä maanantaihin klo 18.30:een mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat