Sailas: Budjettikeskustelut jäivät kesken

Valtiovarainministeriön valtiosihteerin Raimo Sailaksen mielestä budjettiriihen yhteydessä ei käyty riittävästi perustavaa keskustelua siitä, millä tavalla valtion rahat tulisi jakaa eri ministeriöiden välillä.

Sailas katsoo, että budjetin laadinnassa pitäisi tehdä isompi uudelleenarviointi, koska uutta budjettia rakennetaan vanhan kehyksen päälle, mikä aiheuttaa "sektorikohtaista jäätymistä".

-Kun on valitettu, että politiikassa ei ole politiikkaa, tällainen uudelleenarviointi johtaisi todelliseen painotuskeskusteluun. Siis onko valtion varat oikein kohdennettu ja jaettu oikein sektoreiden välillä, Sailas kyselee. Kokoomuksen Nykypäivä-lehden haastattelema Sailas mainitsee esimerkkinä byrokratian.

-Keskus- ja muukin hallinto menestyvät "liian hyvin". Ne luonnollisesti puolustavat itseään, mutta niihin pitäisi aina kohdistaa kriittistä rationalisointipainetta. Sillä tuskin on suurta finanssipoliittista merkitystä, mutta hallintoa vastaan pitäisi aina nojata, Sailas sanoo. Sailas katsoo, että nykyinen kehysbudjetointi kangistaa valtiontalouden hoitoa ja uhkaa johtaa epäoptiomaaliseen varojen käyttöön.

Ministeriöiden sisällä toteutetun budjetoinnin on arvioitu helpottaneen huomattavasti budjettiesityksen syntymistä ennätysajassa. Keskustelua tai päätöksentekoa siitä, onko rahat jaettu oikein sektoriministeriöiden välillä, on Sailaksen mukaan kuitenkin vaikea organisoida.

Suomen opintotuki huippuluokkaa

Valtiosihteeri on pahoillaan siitä, että budjetissa sovittuja asioita katsotaan toistuvasti väärässä valossa.

-Sitä, mikä on, ei pidetä arvossa, ja seurataan vain pieniäkin muutoksia, valtiosihteeri valittaa. Hyvä esimerkki siitä on Sailaksen mukaan paljon kritiikkiä saaneet opintotukea ja opiskelijoiden asumislisää koskevat leikkaukset.

-Meillä lienee maailman toiseksi paras opintotuki, ja kuitenkin täällä eletään siinä uskossa, että se on korkeintaan keskinkertainen. Opiskelijat ovat sitä mieltä, että heille pitäisi maksaa suorana tukena kaikki. Sailaksen mukaan muutosten tarkoituksena on palauttaa opiskelijoiden asumislisästä yleisen asumistuen puolelle pujahtaneita opiskelijoita sinne minne he kuuluvat. Suomi on Sailaksen mielestä myös perhepolitiikassa maailman anteliaimpia maita.

-On subjektiivinen oikeus päivähoitopaikkaan, lapsen kotona tapahtuvan hoidon tuki, lapsilisät, pitkät äitiyslomat, äitien edut... näitä kaikkia yhtä aikaa ei löydy muusta maailman maasta, Sailas sanoo. Sailas muistuttaa, että budjettiesityksen suurin ja ainoa menoja lisäävä uudistus on päätös kuusivuotiaiden koko ikäluokalle tarkoitetun maksuttoman esiopetuksen aloittamisesta. Ongelmana suomalaisessa yhteiskunnassa on Sailaksen mielestä monimutkaisen hyvinvointivaltion hallitsemisongelma, jossa virkamiesten pitää neuvoa, mikä oikeus kelläkin on mihinkin etuun.

-Esimerkiksi toimeentulotuen saantia voi monen osalta perustellusti ihmetellä, jos katsoo koko vuoden tulot. Mikä moraali on yhteiskunnassa, jos ihminen tuhoaa rahansa - pelaamalla vaikka puoli miljoonaa kasinolla - ja on sitten oikeutettu toimeentulotukeen, Sailas kyselee.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat