Sahti sai EU:n nimisuojan

Sahti on saanut toisena suomalaistuotteena EU:n nimisuojan. Aiemmin suoja on myönnetty puikulaperunalle, jonossa ovat karjalanpiirakka ja kalakukko.

Sahti on toisena suomalaisena elintarvikkeena saanut Euroopan unionin nimisuojan. Samassa alkuperäistuotteiden rekisterissä on entuudestaan muun muassa belgialaisia perinteisiä oluita.

Alkuperäistuotteen valmistuspaikkaa ei ole päätöksellä sidottu Suomeen, mutta muunlaista tuotetta kuin suomalaisella perinteisellä menetelmällä valmistettua juomaa ei saa markkinoida sahtina Euroopan unionin alueella.

Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja, Pekka Kääriäinen Lammilta sai tiedon komission antamasta asetuksesta alkuviikosta. Hän iloitsee päätöksestä, joka on piste neljän vuoden anomusprosessille.

Sahti on kiistattomasti aito ja perinteinen tuote. Mikään taho ei määräaikana esittänyt komissiolle moitetta sen erityisluonnetta vastaan.

- Tämä on muistutus perinnejuoman arvosta. Olemme nyt valppaina, ettei nimitystä käytetä väärin, Kääriäinen sanoo.

Kääriäinen on itse sivutoiminen sahtitehtailija. Hän tietää muita kaupallisia valmistajia Joutsasta ja Matkusta, minkä lisäksi hollolalainen tilaravintola valmistaa sahtia.

Sahdin nimisuoja-asiaa hoitanut ylitarkastaja Sirpa Karjalainen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo törmänneensä markkinoilla myös helsinkiläissahtiin. Karjalaisen mukaan ei sahtia uskallettu anomusvaiheessa viedä Brysseliin maistettavaksi kuljetusongelmien takia: näyte olisi voinut pilaantua matkalla.

EU-komission jäsenistä ainakin Erkki Liikanen tuntee sahdin omakohtaisesti. Kääriäisen ja Karjalaisen tiedossa ei ole, onko suomalaisjuomaa tarjottu maatalouskomissaari Fritz Fischlerille, joka allekirjoitti asetuksen sahdin nimijuomasta.

Jonossa kalakukko ja karjalanpiirakka

Aiemmin on suomalaistuotteista nimisuojan saanut puikulaperuna. Ylitarkastaja Karjalainen odottaa, että komissio julkaisisi piakkoin aikeet karjalanpiirakan ja kalakukon alkuperäissuojasta.

- Ne ovat olleet käsittelyssä iät ja ajat, ja asian luvattiin etenevän jo viime syksynä.

Paliskuntain yhdistys on laittanut vireille Lapin poronlihan nimisuojan, ja Itä-Suomen marjanviljelijät haluaisivat sellaisen mesimarjalle. Kansallisessa käsittelyssä on myös anomus Kainuun rönttösen suojaamiseksi. Anomukset lähtevät lisäselvitysten jälkeen Brysseliin.

Maa- ja metsätalousministeriö on yrittänyt patistaa liikkeelle myös mämmintuottajia. Toistaiseksi nimisuojan hakemuskaavakkeita ei ole palautettu täytettyinä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat