Sähköyhtiöt nostavat hintojaan

Kotitalouksien sähkölaskut nousevat syksyllä. Isoista yhtiöistä Fortum ja Vattenfall ovat jo kertoneet 9-10 prosentin myyntihintojen korotuksesta, mutta myös Helsingin Energia valmistautuu nostamaan syksyllä hintojaan.

Isoimmasta korotuksesta on tähän mennessä kertonut Vattenfall, joka nostaa syyskuussa sähkön myyntihintaansa 9,7 prosenttia. Korotus koskee noin neljännestä yhtiön asiakkaista eli niitä, joilla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Euroissa kerrostalossa asuvan sähkölaskua nousee keskimäärin 80 senttiä kuukaudessa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan sähkölasku paisuu jopa 13 euroa kuussa.

Hieman pienemmästä korotuksesta on jo kertonut Fortum, jonka hinnankorotukset kirpaisevat niitä joilla on Kesto-sopimus. Myös Helsingin Energian asiakkaat voivat varautua korotukseen, vaikkei yhtiö vielä olekaan päätöksiä tehnyt.

- Todennäköisesti joudumme nostamaan hintoja. Jo tällä hetkellä myymme sähköä kotitalouksille halvemmalla kuin mitä itse maksamme tukkusähköstä, eikä tilanne voi kauaa jatkua tällaisena, sanoo johtaja Jukka Niemi Helsingin Energiasta.

Öljy ja kivihiili ajureina

Vielä maaliskuussa sähkön tukkuhinta oli Pohjoismaisessa pörssissä alle 30 euroa megawattitunnilta, mutta nyt se on noin 60 euroa. Samalle tasolla ovat myös ensi vuoden sähkötoimitukset, mutta loppuvuoden toimitusten hinnat ovat vielä korkeammalla.

- Selkein pörssihintaa nostava tekijä on raaka-aineiden kallistuminen. Öljyn hintahan on lähes tuplautunut vuodessa, ja samaan suuntaan on kehittynyt kivihiili, sanoo asiakkuuspäällikkö Timo Liiri Fortumilta.

- Päästöoikeuksien hintakin on noussut yli 20 euroon hiilidioksiditonnilta kun viime vuonna hinta oli nollan tuntumassa. Sekin on selvä ajuri, muistuttaa Helsingin Energian Niemi.

Markkinasähkön hinnannousua on jarruttanut normaalia parempi vesitilanne, sillä iso osa pohjoismaisesta sähköstä on vesivoimaa. Vesivarat vaikuttavat kuitenkin vain lähikuukausien tukkuhintaan.

- Ongelmana on, että kukaan ei vielä tiedä paljonko vettä on syksyllä käytettävissä, sanoo Fortumin Liiri.

Samaan tapaan yhtiöt perustelevat myös kaukolämmön hinnankorotuksia. Kovimmat korotukset lämmön hintaan tekee perjantaina Vattenfall, joka nostaa perusmaksua ja energiamaksua keskimäärin 10 prosenttia. Fortumin korotukset ovat 3-8 prosentin luokkaa.

Taustalla myös inflaatio

Sähkön hinnankorotusten lisäksi yhtiöt nostavat sähkön jakelun hintaa. Ensimmäisenä siirtohintaa korotti Helsingin Energia heinäkuussa, mutta Fortumin ja Vattenfallin korotukset astuvat elokuussa ja syyskuussa.

Fortumin jakeluhinnat nousevat keskimäärin 9 prosenttia, mikä tietää kerrostalossa asuvalle 1,2 euron lisälaskua kuukaudessa ja omakotitalossa asuvalle jopa 4,5 euron. Helsingin Energian siirtohinnan korotukset ovat samaa luokkaa, mutta Vattenfallin korotukset jäävät keskimäärin 3 prosenttiin.

Yhtiöt perustelevat siirtohintojen nostamista yleisellä hintatason nousulla. Inflaatio on nostanut verkkojen kunnossapidon ja rakentamisen kustannuksia.

- Verkkopuolella yhtiöt lisäksi investoivat voimakkaasti säävarmojen verkkojen rakentamiseen, sanoo Vattenfall Sähkömyynnin toimitusjohtaja Ilkka Salonen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat