Sähköturvallisuudesta uusia verkkopalveluja

Turvatekniikan keskus (TUKES) on avannut Internet-sivuillaan kaksi uutta kaikille suunnattua sähköturvallisuuden verkkopalvelua.

Kodin sähköturvallisuusoppaan verkkoversio tarjoaa perustiedot joka kodin sähköturvallisuudesta huolehtimiseen. Opas on jaettu kolmeen osaan: sähkö kotona, sähkö pihapiirissä ja ulkona sekä tee-se-itse-työt. Opas sisältää tietoa mm. kodin sähkölaitteista, ulkotilojen sähköturvallisuudesta sekä sähköpalojen ennaltaehkäisystä.

Varsinaisia sähkötöitä, kiinteitä sähköasennuksia ja sähkölaitekorjausta saavat tehdä vain riittävän pätevyyden omaavat sähköalan ammattilaiset. Tavallinen sähkökäyttäjä voi tehdä ainoastaan eräitä pieniä sähkötöitä ja korjaustoimenpiteitä, jos hän on riittävän perehtynyt ja osaava tekemään nuo työt turvallisesti. Oppaassa kerrotaan mitä nuo toimet ovat ja miten ne tehdään turvallisesti.

Sähkö- ja hissiurakoitsijarekisteristä voi etsiä TUKESille ilmoituksen tehneitä toiminnanharjoittajia mm. nimen, pätevyysalueen tai toimipaikan mukaan. Rekisteristä löytyvät urakoitsijan yhteystiedot ja sähkötöiden johtajan nimi. Sen avulla voi selvittää onko toiminnanharjoittajilla oikeudet sähkötöiden tekemiseen.

Urakoitsijarekisteristä löytyvät tiedot noin 13 000 toiminnanharjoittajasta. Sähköalan töitä saavat tehdä vain kelpoisuusvaatimukset täyttävät henkilöt ja yritykset. Toiminnanharjoittajalla tulee olla palveluksessaan sähköturvallisuudesta huolehtiva sähkötöiden johtaja, jolla on riittävä pätevyys tehtävään.

Sähkötöitä ovat sähkölaitteistojen rakennustyöt sekä sähkölaitteiden ja -laitteistojen korjaus- ja huoltotyöt. Ennen toiminnan aloittamista on toiminnanharjoittajan tehtävä ilmoitus TUKESille rekisteriä varten. Myös hissialan työt ovat sähköalan töitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat