Mainos

Sähköturmat tappoivat kolme viime vuonna

Sähkötapaturmissa menehtyi viime vuonna kolme ihmistä. Turvatekniikan keskukselle Tukesille ilmoitettiin lisäksi 48 lievempää sähkötapaturmaa. Sähkötapaturmien määrä pysyi viime vuonna edellisten vuosien tasolla.

Suurin osa tapaturmista sattuu ei-ammattilaisille. Kuolemantapauksista yksi sattui ratapihalla, jossa uhri oli kiivennyt junanvaunun katolle saaden sähköiskun jännitteisestä rautatien ajojohdosta. Toisessa tapauksessa uhri seisoi alumiinitikkailla ja otti kiinni seinään päättyvästä paljaasta jännitteisestä avojohtimesta saaden kuolettavan sähköiskun. Kolmannessa tapauksessa itse tehty myyränkarkotuslaite aiheutti sähköiskun jännitteisen meisselin ja paljaiden johtimien kautta, koska pistotulppa oli kytkettynä pistorasiaan.

Suurin osa kuolemaan johtaneista sähkötapaturmista on viime vuosina aiheutunut ilmajohdoista saaduista sähköiskuista. Suurjännitteisten ilmajohtojen läheisyydessä onkin noudatettava erityistä varovaisuutta. Suurjännitteisestä johdosta sähkö voi hypätä pienen ilmavälin yli muodostaen valokaaren, jolloin sähkö voi tappaa, vaikkei johtoon edes koskettaisi.

Turvaetäisyydet yleisimmälle 20 kV:n suurjännitejohdolle ovat 2 metriä johdon alla ja 3 metriä sivulla. Viime vuosina onnettomuuksia on sattunut mm. alle turvaetäisyyden ulottuvien työkoneiden käyttäjille. Työmaiden turvallisuudesta vastaavien olisikin syytä nykyistä paremmin varmistua siitä, että turvaetäisyydet ovat tiedossa ja valvoa, että turvaohjeita myös noudatetaan.

Myös rikkinäisistä sähkölaitteista voi aiheutua sähköiskun vaara. Laitteet tuleekin korjauttaa ammattilaisella, samoin sähköasennukset on teetettävä osaavalla urakoitsijalla. Tavallinen sähkönkäyttäjä voi tehdä ainoastaan eräitä pieniä töitä, ja niitäkin vain jos tietää ne varmasti osaavansa. Sähkölaitteisiin ja -laitteistoihin kohdistuvat ei-ammattilaisille sallitut työt on tehtävä aina jännitteettöminä, Tukes muistuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.