Mainos

Sähköt palautumassa Ruotsiin ja Tanskaan

Arviolta kolme miljoonaa ihmistä on ollut vailla sähköä Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa. Laajan sähkökatkoksen syyksi on epäilty voimajohdon kytkeytymistä pois päältä. Ruotsalaisia ja tanskalaisia on varoitettu myös uusista sähkökatkoista.

Miljoonat ihmiset jäivät ilman sähköä tänään Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsissa katko koetteli noin kolmen tunnin ajan maan eteläosaa, Tanskassa puolestaan Själlandin, Lollandin ja Bornholmin saaria maan itäosassa.

Viranomaiset arvioivat sähkön katkenneen Ruotsissa parilta miljoonalta kuluttajalta ja Tanskassa kahdelta kolmelta miljoonalta.

Ruotsin kantaverkko saatiin kuntoon noin puoli kolmelta paikallista aikaa, minkä jälkeen sähköjakelu alkoi palautua normaaliksi. Tanskassa katko jatkui paikoin pidempään. Katko alkoi hieman puolenpäivän jälkeen, jolloin kaikki sähkövirralla käyvä pysähtyi muun muassa Malmön ja Kööpenhaminan suurkaupungeissa. Junat ja metrojunat seisahtuivat, ja ihmisiä jäi loukkuun hisseihin. Hätäkeskukset ruuhkautuivat pian avunpyynnöistä ja automaattisten laitteiden tekemistä hälytyksistä. Kastrupin lentokenttä suljettiin joksikin aikaa kaikelta liikenteeltä, ja esimerkiksi Finnairin vuoro AY 663/664 Helsingistä Kööpenhaminaan ja takaisin jouduttiin perumaan. Myös Tanskasta Ruotsiin johtava Juutinrauman silta jouduttiin sulkemaan, koska liikenteenohjauslaitteet eivät toimineet.

Sähkökatko ei ilmeisesti aiheuttanut juurikaan henkilövahinkoja, koska esimerkiksi sairaalat kykenivät toimimaan varavoimaa tuottavien generaattoreiden turvin. Monille teollisuuslaitoksille sen sijaan tuli miljoonatappioita tuotannon pysähdyttyä useaksi tunniksi. Katko tuntui hetkisen myös pääkaupungissa Tukholmassa, missä metroliikenne pysähtyi puoleksi tunniksi.

Myrsky kuormitti jakelujärjestelmää

Sähkökatkon alkulähde paikallistettiin Ruotsissa Norrköpingin eteläpuolelle, missä osa kantaverkosta oli mennyt epäkuntoon. Tämän jälkeen sähkökatko levisi etelään päin. Ruotsalaistietojen mukaan kahden ydinvoimalan kolme reaktoria pysähtyi automaattisesti sen jälkeen kun verkkoon ei enää voinut syöttää tuotettua sähköä.

Tanskalaistiedoissa syy-seuraus-suhde oli toisinpäin, kun Oskarshamnin ydinvoimaloissa tehtyjä huoltotöitä epäiltiin koko katkon syyksi. Tutkimuksia jatketaan edelleen, eikä katkon syystä ole saatu varmuutta. Aluksi katkon syynä pidettiin tänään riehunutta syysmyrskyä, mutta sähköyhtiöiden mukaan maan eteläosan ongelmat eivät johtuneet yksinomaan säästä - kantaverkon voimajohdot kun ovat niin korkealla, ettei niiden päälle voi kaatua puita. Rajuilman arvioidaan kuitenkin kuormittaneen lyhyessä ajassa järjestelmää.

Keski- ja Pohjois-Ruotsissa puita katkonut myrsky sen sijaan aiheutti varmuudella sähkönjakelun katkeamisen noin 6000 kotitaloudesta. Tunturialueilla lumiaurat lähtivät varikoilta syksyn ensimmäiselle komennukselle. Sähkökatkon kustannuksista ei ole vielä tietoa. Monet suuret tehtaat joutuivat kuitenkin keskeyttämään tuotantonsa ja odottamaan tuntikausia sähkönjakelun palautumista.

(MTV3-TT-SVT-STT)

(Seitsemän uutiset 23.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.