Mainos

Sähköt palailevat Etelä- ja Länsi-Suomessa

Suomi on säästynyt vakavilta myrskytuhoilta. Etelä- ja Länsi-Suomessa sähköyhtiöt ovat tehostetusti käyneet sähkökatkosten kimppuun. Myrskyn uskotaan heikkenevän iltaan mennessä koko Suomessa.

Sähköyhtiöt ovat korjanneet myrskyn aiheuttamia katkoksia tehostetusti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Kova tuuli saattaa aiheuttaa vielä uusia sähkökatkoksia, mutta sähköyhtiöiden mukaan valtaosa vioista saataneen korjattua tämän päivän aikana.

Iltapäivällä Fortumin verkkoalueella on vielä ilman sähköä ollut yhteensä noin 3000 kotitaloutta. Eniten katkoista ovat kärsineet Lounais- ja Etelä-Suomen rannikkoalueet. Esimerkiksi Korppoossa, Sauvossa ja Inkoossa oli kaikissa sähköttä satoja kotitalouksia kahden aikoihin iltapäivällä.

Laaja häiriöalue Fortumin jakeluverkossa oli myös Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa Isossakyrössä, jossa ilman sähköä oli yli 500 kotitaloutta.

- Pääosin viat on saatu korjattua muutamassa tunnissa, mutta Turunmaan saaristossa kova tuuli vaikeutta edelleen viankorjausta. Veneillä liikkuvat partiot eivät aina pääse kohteeseen, kerrotaan Fortumin käyttökeskuksesta.

Vattenfallin asiakkaista oli iltapäivällä ilman sähköä muutama sata asiakasta Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla. Viimeistään aamupäivällä ilmoitetut viat saatanee korjattua iltaan mennessä. Päivän mittaan on kuitenkin tullut ilmoituksia muutamista uusista sähkövioista.

- Tilanne on rauhoittumassa selkeästi, kertoo käyttöpäällikkö Markku Vänskä Vattenfallilta.

Enimmillään Fortumin verkkoalueilla oli lauantain vastaisena yönä sähköttä yhtä aikaa 14000 kotitaloutta. Vattenfallin asiakkaista ainakin 5000 oli ilman sähköä aamuyöllä.

Teille ja sähkölinjojen päälle kaatuneet puut ovat työllistäneet myös pelastusviranomaisia ympäri maata. Esimerkiksi Helsingissä raivattiin kymmeniä kaatuneita puita, mutta vakavilta vahingoilta vältyttiin. Kaiken kaikkiaan myrsky on kuitenkin aiheuttanut pelättyä vähemmän tuhoa.

Myrsky repi kattoja ja kaatoi puita

Suomen yli pyyhkinyt syysmyrsky kaatoi kymmeniä puita ja repi kattopeltejä.

Lumen liukastuttamilla teillä tapahtui kaksi vakavaa onnettomuutta. Posiolla Lapissa suistui nuoria kuljettanut linja-auto aamuhämärissä tieltä ja osa matkustajista loukkaantui lievästi. Etelä-Pohjanmaalla puolestaan helsinkiläisiä kuljettanut linja-auto ajoi puolen päivän aikaan Töysässä ojaan. 17 henkilöä loukkaantui, heistä kolme vakavasti.

Myrsky jätti nopeat Viron liikenteen alukset satamiin. Suuremmista Tallinnan ja Helsingin väliä ajavista laivoista Viking Rosella ei lähtenyt aamulla Tallinnasta ja peruutti vielä keskipäivän vuoronsa.

Suomen merialueilla myrskyää edelleen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky on aamupäivällä riehunut esimerkiksi Suomenlahdella, jossa tuulennopeuden maksimit ovat vaihdelleet välillä 21-26 metriä sekunnissa.

Myrskylukemia on saatu myös Pohjois-Itämereltä, Saaristomereltä, Ahvenanmereltä ja Pohjanlahdelta.

Iltapäivällä on myrskylukemia ennustettu lähinnä enää merialueille Suomenlahdella ja illalla luvataan enää kovaa tuulta.

Lumimyrsky Oulussa

Ajokeli paikoin erittäin huono

Myrsky on tuonut mukanaan myös sankkoja sateita, ja ajokeli on huono koko maassa. Erittäin huonoista ajokeleistä varoitetaan Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Talvista liikennettä

Liikkuva poliisi muistuttaa autoilijoita siitä, että teille kertynyt vesi ja pohjoisessa räntä ja lumi voivat aiheuttaa yllätyksiä varsinkin kesärenkailla ajaville. Sateen lisäksi autoilijoiden on syytä varautua myös puuskittaiseen tuuleen.

Ajokeli oli jo eilen erittäin huono Oulun läänissä sekä Etelä- ja Keski-Lapissa lumisateen, voimakkaan tuulen, lumisten teiden sekä sohjoisten teiden vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.