Mainos

Sähköpula sulki Etelä-Afrikan kulta- ja platinakaivokset

Sähköyhtiö Eskom ilmoitti voivansa lähiviikkoina toimittaa kaivoksille ainoastaan "välttämättömien elintoimintojen turvaamiseksi" tarvittavan sähkön.

Etelä-Afrikan kullantuottajat ja maassa toimiva maailman suurin platinan tuottaja ovat keskeyttäneet tuotannon kaikissa kaivoksissaan maata vaivaavan energiakriisin vuoksi. Kaivosten sulkeminen nosti voimakkaasti jalometallien hintoja maailman metallipörsseissä.

Platinan hinta nousi Lontoon markkinoilla uuteen ennätykseen. Korkeimmillaan se kävi 1697 dollarissa unissilta. Kullan hinta nousi päivällä korkeimmillaan 923,40 dollariin unssilta. Kaivosyhtiöiden osakekurssit taas laskivat voimakkaasti.

Etelä-Afrikan hallitus luonnehti koteja pimentänyttä sekä tehtaita ja kaivoksia sulkenutta sähköpulaa "kansalliseksi hätätilaksi". Maassa on ollut akuutti, yhä paheneva sähköpula jo monien viikkojen ajan.

AngloGold Ashanti, Gold Fields ja Harmony pysäyttivät kaikki kultakaivoksensa sen jälkeen, kun valtion energiayhtiö Eskom ilmoitti, ettei se pysty takaamaan sähkön saantia kaivoksille. Myös Anglo Platinum ilmoitti sulkeneensa kaikki platinakaivoksensa sähkön säästämiseksi.

Gold Fields kertoi Eskomin ilmoittaneen, että sähköyhtiö voi lähiviikkoina toimittaa kaivoksille ainoastaan "välttämättömien elintoimintojen turvaamiseksi" tarvittavan sähkön.

Analyytikkojen arvioiden mukaan tuotantomenetykset nousevat päivässä noin 900 kiloon kultaa ja 590 kiloon platinaa. Unsseina kultaa jää tuottamatta lähes 29 000 unssia päivässä. Menetetty platinan tuotanto on lähes 19 000 unssia päivässä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.