Mainos

Sähköpula koettelee Bagdadia

Bagdadilaiset eivät enää osta lihaa, koska jääkaappeihin ei riitä sähköä. Irakin pääkaupungissa tavalliset ihmiset saavat sähköä vain viisi tuntia vuorokaudessa.

Irakin pääkaupunkia Bagdadia koettelee pahin sähköpula vuosikausiin. Paikallisten asukkaiden mukaan sähköpula on nyt jopa pahempi kuin YK:n talouspakotteiden aikana Saddamin hallintokaudella tai Yhdysvaltain hyökkäyksen alussa vuonna 2003.

Melkein jokaisessa asuinkorttelissa risteilee ja kiemurtelee tuhansia sähköjohtoja taloista sähkötolppiin ja puihin. Johtoviidakko on suomalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneelle uskomaton näky. Se on myös vaarallista paikallisille asukkaille.

Yhdysvaltojen mukaan helmikuussa irakilaiset saivat sähköä keskimäärin 8,6 tuntia vuorokaudessa, Bagdadissa vain 5 tuntia. Monet ihmiset ovat lopettaneet lihan ostamisen, koska jääkaapit eivät pysy kylminä. Joihinkin ylimpiin asuinkerroksiin ei saada vettä ilman sähköä.

Irakilaiset viranomaiset sanovat sähköpulan syyksi turvallisuustilannetta: jatkuvia iskuja myös sähkötolppia, sähkölaitoksia ja hallituksen työntekijöitä kohtaan. Amerikkalaiset nimeävät lisäsyyksi myös korruption, sillä Yhdysvallat on investoinut arviolta 2 miljardia dollaria sähköverkon parantamiseen.

Sähköpula on luonut kukoistavan mustan pörssin kaupan. Yksityisillä generaattoreilla tuotetaan ja myydään sähköä asukkaille. Generaattorien käyntiäänestä on tullut jatkuvaa taustamelua pääkaupungin asukkaille. Generaattoreita on tyhjissä asunnoissa ja jopa kadunkulmissa.

(MTV3-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.