Sähköposteja

Tuohtunut ystäväni lähetti torstaina noin kymmenelle kaverilleen emailin, joka kuului:

Tämä päivä jää historiaan mustana aukkona lihaa syövien, iloisesta elämästä pitävien heteromiesten historiassa.

1) Tupakointi ravintoloiden tarjoilutiloissa aiotaan lopettaa

2) Seksin ostosta on tulossa yleisesti rangaistavaa

3) Molemmat iltapäivälehdet: "Liian isot rinnat monien riesana"

Mitä ***tua tässä maassa tapahtuu?”

Tämä synnytti piirissä keskustelun:

Tossa seksin ostokiellossa on se super-hilpeä puoli (komiikkaahan tämä koko hanke on), että sen mukaan mitä olen tänään kuullut

a) jo pelkkä seksin ostoyritys on rangaistava

b) oston välineen ei tarvitse olla raha.

Näin ollen kannattanee vastedes olla tarkkana, keneltä ravintolassa kysyy ’mitä sä joisit’."

Edelleen:

”Niin ja tämä on ns. sukupuolineutraali säännös, eli ei välttämättä miespuolisille kavereillekaan kannata tuota kysymystä heittää, jos laki tulee voimaan.

Ja käänteisesti: jos pubissa kaveri pyytää tikkakisan lomassa baaritiskille

suunnistavaa kamua tuomaan samalla toisen stoben, niin ainoa oikea vastaus

lienee: ’Maksa h***a omat kaljasi’.”

Vielä:

”Onko tämä koomisuudessaan loistavaa Spede-tasoa oleva lakiesitys rajattu koskemaan vain virallisten parisuhteiden ulkopuolista kanssakäymistä? Meinaan vaan, että joutuvatko nyt vaimoparat tiskaamaan ja imuroimaan itse, kun lainkuuliainen miessukupuoli pelkää häkin heilahtavan tällaisen perheen sisäisen kaupankäynnin paljastuessa.

Ei sillä että meillä tällaista tapahtuisi…”

- - -

Mitä tuossa lakitekstissä täsmällisesti sanotaan. Yksityiskohtaisissa perusteluissa todetaan näin:

"Ihmisten välisiin ystävyys- tai seurustelusuhteisiin saattaa liittyä erilaisten lahjojen antamista tai erinäisiä taloudellisia järjestelyitä. Rangaistusuhka ei ulottuisi tällaisissa suhteissa tapahtuvaan sukupuoliyhteyteen tai siihen rinnastettaviin seksuaalisiin tekoihin. Ystävyys- tai seurustelusuhteita ei yleensä voi kuvata rangaistussäännöksen soveltamisen edellyttämällä tavalla tilapäisiksi suhteiksi."

Silti siinä ei rajata seksin oston rangaistavuutta koskemaan vain prostituoituja.

Yrityksestä perustelut sanovat:

"Tekijän on tullut ryhtyä konkreettisiin toimiin rikoksen tunnusmerkistön toteuttamiseksi. Rikoksen yrityksen rankaisemisessa tarvittava konkreettinen vaara rikoksen täyttymisestä edellyttää, että rikoksen täyttyminen oli tekotilanteessa paitsi tosiasiallisesti mahdollista myös käytännössä uskottava vaihtoehto."

Myöhemmin perusteluissa päädytään siihen, että korvauksesta sopiminen on pitkälti se hetki, jolloin yritys täyttyy. Varsinainen rikos taas täyttyy kun seksiakti alkaa.

x x x

Tämän blogin tarkoituksena on valottaa tv:n rikostoimittajan työn arkea. Yritän tällä palstalla kertoa syitä journalistisiin ratkaisuihin ja toisinaan valottaa myös rikosmaailman sellaista puolta, joka ei uutisiin yllä. Välillä saatetaan käydä myös dekkarikirjailijan maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat