Mainos

Sähkönkulutus talven huippulukemissa

Sähkönkulutus on pakkasten myötä noussut Suomessa tämän talven huippulukemiin.

- Sähkönkulutus on nyt yli 14 000 megawattia, kun tavallisesti liikutaan parituhatta megawattia alhaisemmissa lukemissa, kertoo kehityspäällikkö Jyrki Uusitalo kantaverkkoyhtiö Fingridiltä.

- Me olemme nyt suunnilleen samoissa lukemissa kuin viime talven pakkasilla vuosi sitten. Kaikkien aikojen kulutusennätykseen, joka on lähes 15 000 megawattia ja vuodelta 2007, on vielä matkaa. Tarvittaisiin noin viitisen pakkasastetta lisää eteläiseenkin Suomeen, jotta päästäisiin vastaaviin ennätyslukemiin, Uusitalo jatkaa.

Sähkönkulutusta kattamaan Suomi ostaa tuontisähköä Venäjältä, Virosta ja Ruotsista.

- Suomen oma tuotanto ei riitä kattamaan tätä huippukulutusta ja olemmekin nyt osittain tuontisähkön varassa. Tuontiyhtiöitä on kuitenkin riittävästi ja sähkönkulutus pystytään kattamaan, ellei voimalaitoksissa ilmene yllättäviä vikoja.

Tällä hetkellä sähköä tuodaan parin tuhannen megawatin edestä.

- Sähkömarkkinoilla kun kulutus kasvaa, myös hinta nousee. Ensimmäiseksi se näkyy sähköpörssissä ja kuluttajalle se näkyy viiveellä sähkötariffeissa, kuvaa Uusitalo.

Pakkaspäivä nielee euroja

Sähkölämmitteisissä asunnoissa paukkupakkaset saavat sähkölaskut pullistelemaan.

- Pitkän aikavälin lämpötiloja verratessa tänään on kymmenisen astetta normaalia kylmempi. Yhden vuorokauden aikana tämä keskimääräistä kylmempi sää kasvattaa 120 neliömetrin asunnossa asuvan sähkölämmittäjän laskua noin kolmella eurolla, kuvailee Jukka Niemi Helsingin Energialta.

- Jos taas verrataan esimerkiksi tammikuuta 2010, joka oli kokonaisuudessaan viisi astetta keskivertotammikuuta kylmempi, sähkölasku kasvoi kuukaudessa noin 50 eurolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.