Mainos

Sähkönjakelijat varoittavat toimintavarmuuden heikennyksestä

Sähkönjakelijat haluaisivat kerätä enemmän rahaa sähkönsiirrosta. Sähköyhtiöt varoittavat sähköverkkojen toimintavarmuuden olevan vaarassa, koska tuotot eivät riitä tarpeellisiin huoltotoimiin.

Sähkönsiirtoa harjoittavat yhtiöt varoittavat, että sähköverkkojen toimintavarmuus on vaarassa heikentyä olennaisesti. Yhtiöt katsovat, että verkkotoiminnan tuotto ei tulevaisuudessa riitä korjauskustannuksiin ja muihin investointeihin.

Suomessa sähkömarkkinoita valvova Energiamarkkinavirasto määrittää verkkotoiminnasta sallitun enimmäistuoton. Jo tammikuussa yli 70 sähköyhtiötä valitti markkinaoikeudelle valituksen viraston päätöksestä. Yhtiöt haluaisivat pari prosenttiyksikköä korkeampaa tuottoa kuin viraston soveltama laskentamalli.

Sähköyhtiöitä edustava Energiateollisuus arvioi, että verkkoyhtiöt ovat nyt saavuttaneet pohjan kulujen karsinnassa. Energiateollisuuden mukaan muun muassa kasvavat työvoimakustannukset pakottavat yhtiöt nostamaan siirtohintoja. Kustannuksia syntyy myös siitä, että sähköverkot vanhenevat ja niiden perusparannus nielee rahoja.

Energiateollisuus huomauttaa tiedotteessaan, että Energiamarkkinaviraston mukaan jakeluyhtiöiden verottomat siirtohinnat ovat laskeneet alle vuoden 1997 hintatason. Tuolloin Suomen sähkömarkkinat vapautuivat.

Kerrostaloasukas maksaa sähkön siirrosta nyt noin neljä senttiä kilowattitunnilta eli kuluttajahintaindeksiin suhteutettuna noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuoden 1997 tammikuussa. Sähkölämmitteisen omakotitalon keskihinta on laskenut noin yhdeksän prosenttia keskimäärin kahteen senttiin kilowattitunnilta ja keskisuuren teollisuusasiakkaan siirtohinta halventunut noin neljä prosenttia 1,4 senttiin. Siirtohinnan osuus kotitalousasiakkaan sähkölaskusta on 35 prosenttia, sähköenergian osuus 39 prosenttia ja verot 26 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.