Mainos

Sähkön ympäristömerkintä hankalaa

Sähkön ympäristöluokittelu on VTT Energian selvityksen mukaan vaikeaa, koska sähkön eri tuotantomuodoilla on hyvin erilaisia ympäristövaikutuksia. Yksimielisyyttä ympäristövaikutusten painoarvojen määrittämisestä on vaikea saavuttaa, selvityksessä epäillään.

Sähkön ympäristöluokittelun ongelmat kasvavat, jos pyritään selvittämään muutkin kestävän kehityksen osa-alueet eli yhteiskunnalliset ja taloudelliset näkökohdat. Myytävän sähkön ympäristöluokittelussa nähdään ongelmana myös se, ettei eri tavoin tuotettua sähköä voida erottaa toisistaan. Kuluttaja saa käyttöönsä aina sähkön eri tuotantomuotojen sekoitusta.

Ympäristömerkintä nähdään yhtenä keinona edistää sähköntuotannon ympäristöystävällisyyttä. Energia-alan keskusliiton Finenergyn teetti VTT:llä selvityksen, jossa haluttiin tutkia sähkön ympäristöluokittelua.

Suomessa sähkön tuotannossa käytetään hyväksi vesivoimaa, ydinvoimaa ja eri polttoaineisiin perustuvia tuotantomahdollisuuksia. Finenergyn mukaan Suomi käyttää eniten Euroopassa biopolttoaineita, kuten puuta ja turvetta. Kansainvälisessä vertailussa turvetta ei lasketa biopolttoaineeksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.