Sähkön tuonti Venäjältä kasvussa

Pohjolan Voima neuvottelee Venäjän sähköyhtiön RAO UES:n kanssa sähkön tuonnin lisäämisestä Venäjältä.

Sähköä Suomeen tarjotaan Pietarin alueen energiayhtiön Lenenergon Luoteisvoimalaitoksesta, jonne parhaillaan rakennetaan siirtoyhteyttä Suomeen.

Neuvotteluja sähkön ostosta on PVO:n Venäjän kaupan johtajan Risto Mäkisen mukaan käyty kesästä lähtien.

Tuonti Suomeen tapahtuu ensi vuoden alussa käyttöön otettavaa kolmatta Suomen ja Venäjän välistä siirtoyhteyttä käyttäen. Uusi Pietarin-Viipurin-Kymin siirtoyhteys valmistuu Fingridin mukaan etuajassa lokakuussa. Se nostaa Suomen ja Venäjän välisen sähkön siirtokapasiteetin nykyisestä1000 megawatista 1400 megawattiin.

Pääosa sähkön tuonnista Venäjältä Suomeen tapahtuu Viipurin ja Yllikkälän välisellä 400 kilovoltin yhteydellä, jonka siirtokapasiteetti on 1000 megawattia. Toinen tuontiyhteys on Enson ja Imatran välinen 110 kilovoltin linja, jonka enimmäiskapasiteetti on noin 100 megawattia. Se on Fortumin käytössä.

Siirtokapasiteetti toimii täysillä

Venäjältä tuodaan tällä hetkellä sähköä Suomeen käytännössä täydellä kapasiteetilla.

Suurin tuoja on PVO, jolla on vuoteen 2004 ulottuva sopimus 400 megawatin tuonnista. Fortumilla on vuoteen 2007 ulottuva sopimus 300 megawatin tuonnista. Yhdysvaltalainen Sempra tuo tämän vuoden loppuun voimassa olevalla sopimuksella sähköä 150 megawatin teholla ja Vantaan energia 50 megawatin teholla. Fingridillä on lisäksi sopimus 100 megawatin tuonnista.

Suomeen tuotiin tänään puolen päivän aikaan sähköä 2 000 megawatin teholla, mikä vastasi viidennestä sen hetkisestä 9 954 megawatin kulutuksesta. Tuonti Venäjältä oli 978 megawattia ja Ruotsista 1 022 megawattia.

Sähköpörssin Suomen aluehinta oli 2,9 senttiä kilowattitunnilta.

Koko viime vuonna Suomeen tuotiin sähköä sähkölaitostilastojen mukaan 11,8 terawattituntia. Tullitilaston mukaan sähkön tuonti oli 9,7 terawattituntia, mitä Venäjän osuus oli 7,5 terawattituntia. Sähkön tuonnin arvo oli tullitilaston mukaan 170 miljoonaa euroa.

Energian kokonaistuonnin arvo oli viime vuonna 4062 miljoonaa euroa ja tuonti Venäjältä 2173 miljoonaa euroa.

Venäjältä tuotiin sähkön lisäksi 2,8 miljoonaa tonnia kivihiiltä, 5,1 miljoonaa tonnia raakaöljyä ja vajaat 1,8 miljoonaa tonnia keskitisleitä ja muita öljytuotteita sekä 4,3 miljardia kuutiota maakaasua.

Luoteisvoimala hakee sijoittajia laajennukseen

Suomeen Luoteisvoimalasta tuleva sähkö tehdään maakaasulla, jota Lenenergo ostaa Venäjän sisäisellä, säännöstellyllä tariffihinnalla Gaspromilta.

Varapääjohtaja Kirill Androsovin mukaan se on tällä hetkellä 23 dollaria tuhannelta kuutiolta eli noin kuudesosa kaasun jälleenmyyntihinnasta Saksassa.

Androsovin mukaan kaasun hinta nousee markkinoiden avaamisen ja energiamonopolien purkamisen myötä. Hän arveli, että se saattaisi seuraavien kolmen vuoden aikana nousta 40-45 dollarin tasolle.

Suomeen tuotavan sähkön hinnasta on suomalaisten mukaan kolmannes kiinteää ja kaksi kolmannesta perustuu pohjoismaisen sähköpörssin hintoihin.

Venäjän energiamarkkinoiden avaamisen lähtökohtana on Androsovin mukaan tuotannon tehokkuuden parantaminen ja energiainvestointien turvaaminen. -Nykyisillä rakenteilla ei pystytä turvaamaan investointeja, jotka ovat välttämättömiä. Arviolta yli 40 prosenttia Venäjän energian tuotantokapasiteetista on jo yli-ikäistä, hän sanoi.

Suomeen ensi vuoden alusta tuotava lisäsähkö tuotetaan Luoteisvoimalan ensimmäisessä yksikössä. RAO UES etsii sijoittajia toiseen vaiheeseen, jonka työt ovat kesken. Töiden päättämiseen tarvitaan Androsovin mukaan noin 150 miljoonaa dollaria, minkä lisäksi sijoittajan pitäisi ottaa vastuulleen ensimmäisen vaiheen velat.

Markkinoiden avaaminen vuonna 2004 tavoitteena

Venäjän sähkömarkkinoiden on määrä avautua vuoden 2004 keväällä.

Monet markkinauudistuksiin liittyvät suuret kysymykset ovat kuitenkin edelleen auki. Avainasemassa ovat kaasumonopoli Gaspromin ja sähkömonopoli RAO UES Rossijan purkaminen, tuotannon ja jakelun eriyttäminen sekä toimivien markkinoiden luominen. -Prosessi alkaa ensi vuonna tuotannon ja jakelun eriyttämisellä, sanoi Androsov.

Androsov ennakoi, että Venäjän 72 alueellista energiayhtiötä ajan myötä ryhmittyisi erilaisten järjestelyjen seurauksena ehkä noin 30 suureksi sähköyhtiöksi. Suoraan RAO UES:n omistuksessa olevista 40:stä yli 1500 megawatin suurvoimalasta hän arvioi syntyvän ehkä kymmenen suurta sähköyhtiötä.

Venäjän ydinvoimalat ovat suoraan valtion omistuksessa. Ne pysyvät Androsovin mukaan valtiolla vastakin, mutta toimivat normaalisti vapautuvilla sähkömarkkinoilla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat