Mainos

Sähkön markkinahinta poikkeuksellisen alhainen - sateinen kesä vaikuttaa

Sähkön markkinahinta on nyt poikkeuksellisen alhainen. Energiamarkkinaviraston johtava asiantuntija Timo Partanen sanoo, että hintaan vaikuttavat muun muassa sateet sekä alhainen kulutus.

– Sähkölämmitystä ei nyt tarvita. Ja koska on heinäkuu, teollisuuden työntekijät ovat kesälomalla eli teollisuuden kulutus on tällä hetkellä hyvin alhaalla, Partanen kertoo.

Sateinen vuosi on puolestaan helpottanut sähkön tuotantoa.

– Meillä on ollut hyvä sadevuosi, siksi vettä on paljon varastossa Norjan ja Ruotsin vuorilla. Koska tuotantotilanne on hyvä ja kulutus alhainen, niin automaattisesti myös markkinahinnat ovat hyvin alhaiset.

Kuluttajalla muutokset hinnoissa näkyvät viiveellä, koska kuluttajalle sähköä myydään samaan hintaan yleensä kuukauden ajan.

– Jos sähkö on pitempään markkinoilla halpaa, kyllä se näkyy kuluttajahinnoissakin. Kuluttajahinnatkin ovat pudonneet, tosin ei yhtä dramaattisesti kuin markkinahinnat.

Vaikka kylmät talvet ovat nostaneet hintoja, sateinen kesä tasaa niitä.

– Täytyy kuitenkin huomioida, että kuluttaja maksaa sekä sähkön että siirtomaksun. Jos molempien hinta on suunnilleen samalla tasolla ja toinen putoaa 10 prosenttia, kokonaishinta putoaa silloin vain viisi prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.