Mainos

Sähkön kulutus kasvussa

Sähkön käyttö kasvoi helmikuussa leudosta talvesta huolimatta 2,8 prosenttia. Vuositasolla sähkön käyttö kasvoi Energia-alan keskusliiton pikatilaston mukaan 1,4 prosenttia ja kohosi 78,2 terawattituntiin. Sähkön käytöstä 14 prosenttia katettiin tuonnilla ulkomailta.

Sahkolinja

Kulutuksen kasvu on Finergyn toimitusjohtajan Juhani Santaholman mukaan merkittävältä osin katettu sähkön tuonnilla. Tuonnin jatkuvan kasvun syynä on ollut se, että Norjan ja Ruotsin hyvä vesitilanne ja leuto talvi ovat pitäneet sähkön pörssihinnan poikkeuksellisen alhaisena.

Santaholma on huolissaan tuonnin kasvusta. Tammikuun lopun lyhyt pakkaskausi osoitti, että yhtä aikaa sattuva pakkasjakso ja siirtokapasiteettirajoitukset nostavat pörssisähkön hinnan ennätyskorkealle. Hän korosti, että Suomessa on oltava riittävästi omaa kapasiteettia kattamaan myös kylmien talvien sähkön käyttö. -Hinnan poikkeuksellinen nousu on merkki siitä, että lähestytään tilannetta, jossa kapasiteettia ei enää ole riittävästi. Pohjoismaissa ei ole ollut kovaa pakkastalvea avattujen sähkömarkkinoiden aikana, totesi Santaholma.

Sähkön ja lämmön yhteistuotannon osuus Suomen 12 kuukauden sähkön kulutuksesta oli helmikuussa 32 prosenttia, ydinvoiman 28, vesivoiman 16, nettotuonnin 14 ja hiililauhdutuksen 9 prosenttia. Lauhdutustuotanto kasvoi vuodessa 24 prosenttia, tuonti 18 ja ydinsähkön tuotanto viisi prosenttia. Tuulivoiman tuotanto lähes kolminkertaistui uusien laitosten ansiosta. Suomen sähkön kulutuksesta tuulivoiman osuus oli kuitenkin vain 0,1 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.