Mainos

Sähkön kuluttajahinnoissa nousupaineita

Heikko vesitilanne korottaa sähkön hintaa.

Sähkön kuluttajahinnat jatkanevat nousuaan ensi syksynä. Kevään tulvavesien purkautuminen ei riitä täyttämään Skandinavian vesivoimaloiden vesivarastoja. Hinnankorotuksilta välttyminen edellyttäisi poikkeuksellisen runsaita sateita kesän aikana.

Suomen valjastettujen jokien vesivarastojen täyttyminen ei juuri vaikuta sähkön hintaan. Pohjosmaiden vapailla energiamarkkinoilla Suomen sähkönhintaa säätelee pääasiallisesti Norjan ja Ruotsin kymmeniä kertoja suuremmat vesivarastot. Juuri nyt ei hyvältä näytä.

Sähköyhtiöiden on epäilty parantelevan kuralla olleita taseitaan korottamalla myös muuten kuin vesivoimalla tuotetun sähkön hintaa.Toimialajohtaja Markku Jalonen Energia-alan keskusliitosta kuitenkin toteaa, että pohjoismaisesta markkinasta yli puolet tuotetaan vesivoimalla, mikä puolestaan pitkälti sanelee markkinahinnan. Jalosen mukaan vähäsateisuus ja talven aikainen saapuminen vaikuttaisi sähkön markkinahinnan nousuun entisestään.

Viime talvena sähkön kuluttajahinta kohosi Suomessa yli 20 prosenttia, Norjassa ja Ruotsissa jonkin verran tätäkin enemmän.

(MTV3)

(Seisemän uutiset 05.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.